Annons

Birgitta Hultman: Birgitta Hultman: ”Hoppas inte Ölandsbron behöver stängas”

Stor problematik. Ökad lokal smittspridning. Balansgång. Stort individuellt ansvar.
Det var inte precis klackarna i taket när regionens företrädare kommenterade regeringens beslut att släppa resandet fritt inom landet.
Birgitta HultmanSkicka e-post
Kalmar län • Publicerad 5 juni 2020 • Uppdaterad 8 juni 2020
Birgitta Hultman
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Regeringens besked om fritt resande i landet ökar sannolikt trafiken på Ölandsbron. Frågan är om det också ökar smittspridningen?
Regeringens besked om fritt resande i landet ökar sannolikt trafiken på Ölandsbron. Frågan är om det också ökar smittspridningen?Foto: Helmuth Petersson

Men var det rätt beslut? Det är dagens tiotusenkronorsfråga.

”Jag utgår från att det var ett väl avvägt beslut”, svarade hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist diplomatiskt vid regionens presskonferens på fredagen. Sedan fortsatte han: ”Men det är ett beslut som vi inte hade möjlighet att påverka.”

Annons

Samtidigt framgick det tydligt att regionen inte kommer att klara ett värstascenario med kraftigt ökad smittspridning under sommaren, utan att det då handlar om att kalla in semesterledig personal och behöva hjälp från andra regioner.

Här saknas innehåll

Och smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin sade frankt att regeringens beslut kommer att leda till ökad smittspridning i länet. ”Så är det tyvärr”, konstaterade hon.

Inte ens regionens utvecklingsdirektör Helena Nilsson, med ansvar för näringslivsfrågorna, var speciellt munter, utan talade om en balansgång.

”Det är positivt för näringen, men möjligheten att röra sig fritt lägger ett stort individuellt ansvar på var och en”, poängterade hon flera gånger.

Den lättnad och glädje som företrädarna för besöksnäringen, inte minst på Öland, visade efter regeringsbeslutet verkade alltså inte delas av regionens företrädare. Snarare präglades fredagens presskonferens av stor oro för framtiden, framför allt för sjukvårdens förmåga att hantera en kommande kris.

Vill man hårddra resebeskedet från statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren kan man säga att en ofrånkomlig ökad smittspridning bland länets befolkning, och i många andra turisttäta områden, är risken som regeringen är beredd att ta för att rädda jobb och företag inom landets besöksnäring.

Samtidigt som man ännu mer än hittills lägger ansvaret på oss enskilda individer för att det inte ska bli just så. Även om vi snart får resa vart och hur vi vill i landet upprepas det om och om igen hur viktig det är att vi fortsätter hålla den sociala distansen.

Det är en svår sits och det luktar politik lång väg.

Coronapandemin har nu pågått i fyra månader och de svenska dödstalen har länge varit besvärande och sorgligt höga för Folkhälsomyndigheten, men framför allt för regeringen.

Samtidigt börjar opinionssiffrorna dala, både för Löfven personligen och för Socialdemokraterna, och den omtalade politiska borgfreden kring den svenska strategin håller på att spricka i kanterna.

Annons

En första värdemätare på vart den politiska debatten är på väg kommer nu på söndag, när alla partiledare är inbjudna till SVT:s Agenda.

Under tiden får regionen göra så gott den kan för att hantera den praktiska verkligheten i sommar. Och smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin skulle kunna stänga Ölandsbron om läget skulle bli katastrofalt.

”Jag har ett långtgående mandat att vidta lokala åtgärder”, sade hon på fredagen.

Låt oss hoppas att det inte ska behövas.

Annons
Annons
Annons
Annons