Mats och Susan lär folk att leva i nuet

Bonus Weekend Artikeln publicerades
Mats Lindqvist Billmark och Susan Billmark har i många år brunnit för mer närvaro i nuet och för att komma tillrätta med stress och oro. Med boken Lär dig leva hoppas de kunna inspirera andra till ett mer harmoniskt liv. 2 bilder
Foto:Johanna Eriksson
Mats Lindqvist Billmark och Susan Billmark har i många år brunnit för mer närvaro i nuet och för att komma tillrätta med stress och oro. Med boken Lär dig leva hoppas de kunna inspirera andra till ett mer harmoniskt liv.

Att leva i nuet har gått från flummigt till status. För Mats Lindqvist Billmark och Susan Billmark har närvaroträning varit en del av vardagen i många år. Just nu har de stor nytta av sina kunskaper i ämnet. Deras bok Lär dig leva toppar försäljningslistorna och facebooksidan Att leva i nuet har över 13 000 gillare.

Det råder lite lätt kaos på Villa Livskraft i Smedby.

Rummet, som egentligen är tänkt för kurser och utbildning, har tillfälligt blivit signeringsrum och överallt ligger böcker som är på väg att skickas till beställare.

För några veckor sedan kom den omarbetade och förnyade upplagan av boken Lär dig leva: Mindre stress - Mer närvaro av Mats Lindqvist Billmark och Susan Billmark och gensvaret bland läsarna har blivit enormt. Boken ligger i topp på Adlibris lista över de mesta sålda böckerna och säljer just nu bättre än både Camilla Läckberg och Astrid Lindgren.

– Det är helt galet, skrattar Mats Lindqvist Billmark när han slår sig ned i soffan bredvid hustrun Susan Billmark.

För drygt tio år sedan kom den första upplagan av boken och förra året bestämde de sig för att uppdatera den.

– Vi kände att vi ville skriva om den, det var mycket i boken som var inaktuellt. Mycket har hänt inom forskningen och med oss. Tanken var att vi bara skulle justera lite, men sedan blev det att vi skrev om nästan halva boken, säger Mats Lindqvist Billmark.

Boken trycktes först i 1 500 exemplar och då var författarna från Smedby oroliga att de tagit sig vatten över huvudet. Men boken tog slut direkt, liksom de 2 500 exemplaren som sedan trycktes upp och nu trycks ytterligare 6 000 böcker.

Marknadsföringen har till stora delar gått genom facebooksidan Att leva i nuet, som Mats Lindqvist Billmark startade i somras. Sidan har i dag över 13 000 följare.

– Vi hade inte alls förväntat oss ett sådant här gensvar. Vi hade varit överlyckliga om tio procent av böckerna sålts. Jag såg i morse att bara över natten hade vi 150 beställningar. Och då hade ändå Adlibris sålt 546 exemplar det senaste dygnet, säger han.

– Vi var inte beredda på detta. Det kändes nästan overkligt när det satte i gång, fyller Susan Billmark i. Vi har brunnit för ämnet i många år och därför känns det ju fantastiskt nu.

Om den förra upplagan handlade mycket om utbrändhet går den nya boken i mer positiv anda med betoning på livskunskap.

Paret Lindqvist Billmark tror anledningen till det stora intresset för boken är att ämnet ligger rätt i tiden – att det som för några år sedan ansågs som flummigt har blivit lite av en statusgrej och att leva i nuet är något de flesta av oss strävar efter att göra.

– Det finns inget svårare i världen än att vara närvarande. Alla intryck kräver att du är någon annanstans än i nuet. Hela vår värld styrs av pengar och för att duga måste du ha vissa saker eller se ut på ett särskilt sätt. Det blir en press som är ohygglig.

Att känna tacksamhet över det man har i stället för att hela tiden gå och längta efter det man inte har är en väg till att bli mer närvarande.

– Tacksamhet är ett nyckelord och ett sätt att stanna upp. Man kan till exempel varje kväll skriva ned saker man är tacksam för, då inser man att det finns massor av små saker att vara tacksam över!

Det krävs både träning och tålamod för att bli mer närvarande i nuet. Sätten är många och det gäller att hitta det som passar bäst. Meditation, yoga, träning, avslappning, musik och skapande är sådant som kräver total fokus av tankarna.

– Andningen är grunden, men träning är också en jättebra grej. När du tränat extremt hårt är du mycket mer närvarande. Meditation låter kanske flummigt för en del, men man kan ju bara sätta sig ned och fokusera på andningen i tio minuter. Jag försöker att ta de där minuterna för att landa och så tränar jag på gymmet, säger Mats Lindqvist Billmark på frågan hur han gör för att vara mer närvarande.

För Susan Billmark är skapandet ett sätt att vara i nuet. När hon broderar tänker hon inte på något annat än det hon håller på med.

– Att sitta och studera sitt barn eller sitt husdjur kräver också total närvaro, då stannar allt upp. De där stunderna kan man få mycket oftare än man tror, det gäller bara att komma ihåg att ta dem.

Fakta

Billmarkmetoden

Följande metod bidrar till att du blir mer medvetet närvarande i nuet:

Säg NU, högt eller tyst inom dig själv.

Fokusera på dina fem kommande andetag.

Säg vad du gör just nu, högt eller tyst inom dig. Var detaljerad, men lägg inte in värderingsord.

Visa mer...

Fakta

Nuetövningar

Meditation/andning

Fokusera på andningen så ofta du kan under dagen. Varje fokuserad andningspaus gör nytta.

Fokusering

Ta ett djupt andetag ibland och säg inom dig: Vad händer här och nu? Ge vilken rutinsyssla som helst ditt fokus.

Affirmation

Genom att upprepa följande affirmation under en till tre minuter minst en gång varje dag förstärker du din avsikt att leva mer i nuet: Jag väljer att stanna helt och fullt i nuet.

Stanna tankeflödet

Om du vill uppleva fem till tio sekunder av närvaro i nuet säg tyst inom dig: Jag undrar vilken min nästa tanke blir?

Kroppsscanning

Gör att du får större kroppskännedom och går ut på att uppmärksamma hela din kropp.

Yoga/Qigong

Kombinerade kropps-och andningsövningar som stärker din fysik, gör dig mer närvarande och större kroppskännedom.

Snabbmetoden

Fråga dig själv om du fortfarande andas. Flytta uppmärksamheten från tänkandet och gå in i ett tillstånd av närvaro.

Källa: Lär dig leva

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.