Baksidan

OS på fem skärmar, 4 och världens mest talangfulle idrottsman

Baksidan Artikeln publicerades

Jag sitter på jobbet och på skärmen i ett fönster någonstans bakom skrivprogrammet rullar SVT play. I lurarna hör jag att det är beachvolleyboll för herrar, Tjeckien-Japan är det visst.

I måndags hade jag järnkoll på fältritten. I takt med att Sara Algotsson Ostholts start närmade sig blev besöken i webb-tv-spelaren tätare. Att på detta sätt punktmarkera en OS-händelse har blivit självklart. Jag kan göra det när jag vill, var jag vill. I mitt fall på jobbet vid skrivbordet.

Det känns väldigt länge sedan hela Madesjöskolan samlades i skolbibblan för att följa Ingemar Stenmark på skolans enda TV-apparat. Det är väldigt länge sedan. Beachvolleybollen har tagit slut och jag missade om japanerna eller tjeckerna vann. I stället är det badminton. Jag växlar till en annan av SVT:s fem webbkanaler och där är det uppladdning inför dagens simtävlingar. Stefan Nystrand ska visst simma, spännande!

Skulle jag ledsna på simning kan jag välja bågskytte, basket, landhockey eller som sagt badminton. Än så länge nöjer jag mig med en sport i taget. På Facebook såg jag en bild från ett vardagsrum i Växjö där TV:n, datorn och surfplattan var i gång samtidigt. "Det sägs att kvinnor klarar av två saker samtidigt. Det gör jag med. OS på tre skärmar." skrev den nöjde sportnörden i sin uppdatering.

  Samma kväll visade André Pops tittarnas egna bilder av hur de har koll på OS-sändningarna. På någon tittarbild syntes fem skärmar. Jag tänker tillbaka igen och landar en varm sommar i en stuga på Öland 1980. OS gick i Moskva och ville man fly solen in i det svala dunklet i stugan fanns alltid boxning att titta på. Som jag minns det var det bara boxning.

  När jag kollar medaljlistan på Wikipedia ser jag att OS 1980 hade fler sporter än boxning. Det var då Pär Arvidsson och Bengt Baron tog simguld. Det minns jag också när jag tänker efter. Radiosporten bidrar till utbudet från London-OS med sina sändningar som fungerar utmärkt som bakgrundsbrus på jobbet.

  Så här långt i texten har Stefan Nystrand missat att gå till semifinal på 100 meter frisim. Men det "var kanske inte väntat" säger Staffan Lindeborg. Vad Stefan Nystrand själv säger får jag veta en minut senare när han kommer till reportern vid bassängkanten.

  Så snabbt fick vi inte besked efter Sarah Sjöströms misslyckande på 100 meter fjäril. Hon var så ledsen att hon inte kunde säga något alls. Men hennes mobiltweet "4" som hon så snabbt tryckte ut, sa tillsammans med hennes förtvivlan mycket mer än svar på alla frågor. Fyra års träning, fyra års förväntan, fjärde plats...

  Jag läser att BBC kallar OS i London "The first truly digital games". Internationella olympiska kommittén, som måste vara den organisation i världen som har störst kontrollbehov alla kategorier, har tidigare förbjudit idrottare, ledare och funktionärer att skriva om tävlingarna på hemsidor och bloggar. Syftet har varit att skydda sponsorer och medier som lagt stora pengar på exklusivitet.

  "Ett krig IOK inte kunde vinna" konstaterar PR-konsulten Hans Kullin i en artikel. Idrottarna själva har insett värdet av att synas och de profilerar sin närvaro i den sociala webben. Vem har bion "The most naturally gifted athlete the world has ever seen" på sitt Twitterkonto? Usain Bolt naturligtvis.

  tweeting-athletes.com finns långa listor med twittrande OS-deltagare. Lite dåligt med svenskar på den listan, med TT:s hjälp har vi en lista här intill.