Annons

Finns det skillnader mellan de som bor på norra och de som bor på södra Öland?

Konsulten bakom första utredningen om en sammanslagning av kommunerna, Björn Sundström, säger att det kan finnas gamla kulturella och sociala klyftor på Öland som försvårar en sammanslagning.
Öland • Publicerad 20 april 2019 • Uppdaterad 25 maj 2019

En kulturell dynamik med rötter i det gamla Öland kan fortfarande dela ön menar Björn Sundström. Vi frågar två ölänningar på vardera ände av ön hur det ligger till.

Alrik Nilsson i byn Torp på norra Öland.
Alrik Nilsson i byn Torp på norra Öland.Foto: Maria Alåsen

Finns det kulturella skillnader och vad kan det vara i så fall?

Annons

– Det gör det. Det finns olika inriktningar politiskt och på norra Öland var det lite fattigare förr. Södra Öland var som en egen del med mer kontakt med Kalmar. Vi här uppe hade mer kontakt med Oskarshamn. Vi var till och med när det skulle bestämmas att Oskarshamn skulle heta just Oskarshamn. De har haft bron medan vi har varit lite mer isolerade. Det var inte så att man pratade illa om varandra men vi hade faktiskt olika dialekter.

Tror du på en sammanslagning av kommunerna?

– Nej, jag är skeptisk. Mörbylånga har en massa problem. Det är bara en massa bråk och grejer, blir det en kommun får vi ju ta oss an allt det. Och det är ingen som talar om vart kommunhuset skulle ligga. Politiskt blir det svårt att diskutera. Jag har elva mil till ett sjukhus. Det finns ingen där nere som skulle förstå hur svårt det är.

Vilka är de största skillnaderna mellan kommunerna?

– Flera saker men en grej är att de håller på och släcker ned byarna därnere. De tar bort gatlysen. Här uppe är vi väldigt beroende av gatlysen. Norra Öland är mer isolerat och kräver mer fokus. I Borgholms kommun finns mer förståelse för det.

Såg man olika på en Ölänning från norra Öland och en från södra förr i tiden?

– Ja mer eller mindre. Det var olika dialekter och vi hade ingen kontakt med varandra. Man åkte bara ned om man skulle ta färjan till fastlandet. Man behövde inte åka så mycket för allt fanns i byarna. Vi hade mer service då. Jag har gått i fyra byskolor men nu finns inga byskolor längre. Jag har inte ens kvar möjligheten att gå till en läkare nere i Löttorp. Jag måste åka längre. Vi behövde inte varandra då.

Vad har Mörbylånga kommun som inte Borgholm har?

– Ja, vad har de egentligen, större industrier och när tåget gick hade de betodlingar och allt. Nu har de större industrier och mer odlingar och de har närheten till Kalmar plus att de har bron.

Vad har Borgholms kommun som inte Mörbylånga kommun har?

Annons

– Vet inte. Det är inte mycket att skryta med egentligen. Men nu får vi större hamn i Byxelkrok och vi har vackrare badstränder och mer turism.

Röstade du 2009?

– Ja, jag röstade nej då och kommer att rösta nej den här gången också. De politiker vi har kommer utifrån och har ingen känsla för bygden. De som styr måste veta hur det är att behöva slåss för att kunna bo kvar och ha service kvar på bygden. Jag slåss men ändå försvinner läkare, affärer och allt möjligt. Nu håller jag hårt i kopparkabeln till telefonen men den ryker snart också.

May-Britt Landin i Gräsgårds hamn på södra Öland.
May-Britt Landin i Gräsgårds hamn på södra Öland.Foto: Arkivfoto

Finns det kulturella skillnader och vad kan det vara i så fall?

– Det finns det. Norra Öland har alltid varit lite mer öppet på något sätt med badort, stugor och turister. Det fanns ju färjeläge i Stora Rör också förr men även då åkte de flesta uppåt. Södra Öland har haft lugnet med naturen och lantbruk. Trots bron så har norra Öland alltid lockat fler turister. Kanske de är mer framåt på norra Öland på något sätt.

Tror du på en sammanslagning av kommunerna?

–Både ja och nej. Men blir det ett kommunhus ska det ju vara i Borgholm för det har ju alltid varit en stad på något sätt. De har haft flest affärer och allt. Men jag vet inte det är svårt att få ihop två så olika politiska inriktningar. Många som svarar att de vill ha en kommun är kanske utifrån och upplever inte Öland på samma sätt som folk som är uppväxta på ön. Man måste känna för Öland.

Vilka är de största skillnaderna mellan kommunerna?

– Största skillnaden är att det är mer hålligång på norra Öland. Södra Öland har naturen, fågelskådning och några industrier.

Såg man olika på en ölänning från norra Öland och en från södra förr i tiden?

Annons

– Ja, alla sa att det hände inget på södra Öland, det var lite långsammare här. På norra Öland var de lite finare med alla badgäster, alla attraktioner och turister och allt.

Vad har Mörbylånga kommun som inte Borgholm kommun har?

– Lugnet och fågelskådning och lite industri och många lantbruk så klart.

Vad har Borgholms kommun som inte Mörbylånga kommun har?

– Fler affärer, fler attraktioner, fler turister och hålligång. De håller fast i saker också. När Skördefesten startades upp på södra Öland så försvann den ju nästan sen till norra Öland. Så har det varit med många saker. Jag undrar varför.

Röstade du 2009?

– Jag röstade nej då. Det gjorde många av mina bekanta här. Vi ville inte men nu vet jag inte hur jag ska rösta. Jag har inte bestämt mig än. Det är svårt när man känner för Öland och är uppväxt på ön. Man vill inte att några delar av ön ska bli bortglömda.

Maria AlåsenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons