Annons

Nytt äventyrsbad osäkert – Persson ligger sömnlös

En ny simhall kostar enorma summor. Med ett osäkert ekonomiskt läge – och flera stora utlovade investeringar – är det inte bombsäkert att det blir någon äventyrsdel i Snurrom.
Kalmar
Publicerad 12 januari 2019

Diskussionerna om en ny simhall tog fart på allvar för tre år sedan. Efter utredningar och medborgardialoger bestämdes platsen till Snurrom. Ett detaljplanearbete tog fart, liksom arbetet med att ringa in vilka verksamheter som ska finnas med i den nya bad- och friskvårdsanläggningen. 2017 antog kultur- och fritidsnämnden ett funktionsprogram där det framgår vad som anses vara ett minimum. Byggstarten var planerad till 2019 men är nu framflyttad ett år.

Samhällsbyggnadskontoret arbetar inte längre aktivt med detaljplanen.

Annons

– Den har stått stilla ett tag. Innehållsdelen behöver komma ikapp. Vi behöver synka oss med kultur- och fritid, säger Lena Nordenlöw, planchef.

Tidsplanen i närtid har angett 2022 för en färdig simhall. Men också där finns en osäkerhet.

– Jag kan tyvärr inte säga något om tidsaspekten i dagsläget. Det finns ingen tidsplan framtagen, säger Per-Ola Johansson, chef för verksamhetsområde idrott, bad och friluftsliv.

Vad är det då som har hänt? Mattias Andersson, projektledare, förklarar det hela som en kombination av ekonomi, behov och komplexitet i att välja vilken sorts anläggning som ska byggas. Det är inte heller avgjort om den ska vara kommunens egen eller om kommunen ska hyra och bygget ske i privat regi. Pengar finns inte avsatta i budget ännu så länge.

Varför är det inte klart vilka verksamheter som ska ingå i hallen mer än att där ska rymmas en 50-metersbassäng?

– Det pågår en diskussion. Vi måste veta vad saker och ting kostar innan vi vet vad som är möjligt. Vi måste ha en god uppfattning om kostnaden och hur mycket vi vill satsa, säger Mattias Andersson.

Det finns en kostnadsidé. Tidigare har det talats om 350 miljoner. Men vad som gäller i dag är hemligt.

– Vi arbetar med kostnaden. Vi kan inte gå in i projektet förrän vi vet. Vi gör vårt bästa men det är många olika vägval som ska göras. Många är tekniska, bara tekniken kräver dussintals val. Det handlar om allt från konstruktion till rening, ventilation och fuktfrågor. Och alla är miljonkronorsfrågor.

Men det pågår en annan jakt på pengar också. Äventyrsbadets chef Susanne Gryfelt har uppmanats att gå hem och tänka över vad som verkligen behövs.

– Vi har tänkt till när vi gjorde funktionsprogrammet och vi ändrar inget. Det är inte extra tilltaget utan det som beskrivs är det som vi behöver. Det som det kokar ner till är om vi ska ha ett äventyrsbad eller inte. Bassängerna för simning behövs för att vi ska klara lagkraven. Vi tycker självklart att det ska bli ett äventyrsbad, det behövs för den allmänna folkhälsan och är också ekonomiskt fördelaktigare i längden, säger hon.

Annons

En rutschkana är också det som i medborgardialogerna ligger i topp för vad medborgarna vill ha i sitt nya badhus. Stora läktare däremot, menar Gryfelt, är överkurs.

Jätteinvesteringen i en simhall, och en ishall, samtidigt som det behövs äldreboenden, skolor och förskolor, gör Johan Persson (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande, sömnlös. Vinden har vänt. Bistrare tider knackar på dörren.

– Om det är något som kan göra mig sömnlös så är det hur vi ska klara alla investeringar. Kommunsektorn har det ekonomiskt tufft nu.

Han kan inte lova att det blir ett äventyrsbad i Snurrom.

– Det får jag återkomma om. Men ett äventyrsbad ger intäkter till simhallen, säger han.

Hur orolig är du för ekonomin?

– Jag känner mig trygg med investeringen i och med att vi ökar i befolkning. Det är klart att det underlättar investeringar. Hade vi haft en minskande befolkning hade jag inte vågat jobba med en ny simhall, säger han.

Vad är det som har ändrats jämfört med tidigare?

– Människor blir äldre och det föds fler barn samtidigt som vi har stora investeringsbehov. Många av de stora kommunala anläggningarna byggdes på 1970-talet och är snart 50 år gamla. Allt sammanfaller just nu. Sedan är konjunkturen på väg att dämpas, säger han och lägger till att den olösta regeringsfrågan inte hjälper.

Han kan inte tänka sig en skattehöjning. Och att förutsättningar förändras, är inte nytt under solen.

– Vi har varit med om utmaningar förr. När Lehman Brothers kraschade 2008 hade vi fina ekonomiska resultat i kommunen i juni. På hösten var vi nere på noll. Då var det en internationell händelse som inte hade ett dugg med Kalmar att göra som orsakade det. Det var också en utmaning, som vi klarade.

Emma AreniusSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons