Annons

Brukssamhälle med tryck

Det är länge sedan samhället blomstrade. Det är länge sedan bruket hade sina glansdagar.
Men det går inte att säga att Emsfors har dött ut. Inte alls. Nya familjer har flyttat in. Och på det gamla bruksområdet rullar maskinerna.
Nyheter • Publicerad 28 februari 2006
Emsfors genomgår en föryngring och en hel del barnfamiljer har flyttat till samhället de senaste åren.
Emsfors genomgår en föryngring och en hel del barnfamiljer har flyttat till samhället de senaste åren.Foto: 
Svante Gustafsson har koll på läget. "När bruket var som störst var det drygt 300 anställda. När papperstillverkningen las ned i slutet av 80-talet var vi bara hundra."
Svante Gustafsson har koll på läget. "När bruket var som störst var det drygt 300 anställda. När papperstillverkningen las ned i slutet av 80-talet var vi bara hundra."Foto: 
ÅS Konvertering har huserat på det gamla bruksområdet sedan början av 90-talet. "När vi startade var vi fyra anställda, i dag är vi drygt tio", säger Åke Sundberg.
ÅS Konvertering har huserat på det gamla bruksområdet sedan början av 90-talet. "När vi startade var vi fyra anställda, i dag är vi drygt tio", säger Åke Sundberg.Foto: 
Doris Karlsson, till vänster, och Lena Brandt har jobbat i Emsfors i många år. Först var de på bruket, nu är de kollegor på konverteringen. De gillar Emsfors. Och de trivs i samhället.
Doris Karlsson, till vänster, och Lena Brandt har jobbat i Emsfors i många år. Först var de på bruket, nu är de kollegor på konverteringen. De gillar Emsfors. Och de trivs i samhället.Foto: 

Det är lugnt och stilla när Oskarshamns-Tidningens reportageteam kommer till Emsfors en alldeles vanlig vardag i början av veckan. Det verkar inte vara många hemma.

Men skenet bedrar.

Annons

Längst ute på det gamla bruksområdet i Emsfors är det liv och rörelse. Bilarna som står parkerade på rad vittnar om att det är saker i görningen.

- Vi trycker, arkar och rullar om papper. Bolaget registrerades 1989, men vi har haft verksamhet i de här lokalerna sedan 1992, berättar Åke Sundberg på ÅS Konvertering AB, som huserar i delar av det som en gång var anrika Emsfors bruk.

Ändamålsenliga lokaler Att driva ett företag ett par mil från Oskarshamn ser han inte som något problem.

- Lokalerna finns ju här, de är ändamålsenliga och byggda för samma typ av verksamhet en gång i tiden. Vi har kunder i Sverige, men ingen i närområdet. Däremot exporterar vi en del till Norge, Finland och Danmark till exempel. Vi har även beställningsjobb som ska till Afrika, säger han.

Pendlar från Oskarshamn Företaget började med fyra personer, men har expanderat efter hand och har i dag drygt tio anställda. De flesta bor området, antingen i Påskallavik eller Emsfors. Men det finns faktiskt de som pendlar från Oskarshamn till jobbet på ÅS Konvertering. Göran Karlsson till exempel.

- De flesta åker in till Oskarshamn, jag kör åt motsatt håll. Jag brukar vara ganska ensam i min färdriktning när jag ska till och från jobbet om man säger så, säger han och berättar att han jobbat i Emsfors ett par år.

- Jag var tidigare på Primo. Jobben är ganska lika, även om vi jobbar med lite olika teknik. Här är det flexo som gäller, inte offset.

Lena Brandt har jobbat på konverteringen sedan den kom till Emsfors. Ja, hon har jobbat på området till och från i hela sitt liv, som hon beskriver det.

Började som 14-åring - Jag bor i Påskallavik nu, men är uppvuxen i Emsfors. Jag bodde på andra sidan bron och jobbade på bruket, säger hon och berättar att maken Roland också jobbar på konverteringen. Och att han jobbade på bruket en gång i tiden, han med.

- Roland har jobbat här i 51 år. Han började som 14-åring på bruket. Det går inte att vara längre än så på en arbetsplats.

Annons

Det är Svante Gustafsson som levererar fakta. Han har över huvud taget bra koll.

- Bruket? Det slutade tillverkas papper i Emsfors 1989. Som mest var här drygt 300 anställda. När papperstillverkningen las ned var vi nere i cirka 100 personer.

Har en framtid Svante Gustafsson har också jobbat i Emsfors hela sitt liv. Han bor på "sparkavstånd" från jobbet och säger att det bor ett par hundra personer i samhället nu för tiden.

- Förr fanns ju affär här, men den har inte varit i gång på 20 år, skulle jag tro. På den tiden fanns ju ännu fler affärer i Påskallavik också.

Han tror, precis som flera av sina arbetskamrater, att Emsfors har en framtid.

- Folk flyttar ju hit. De sista tio åren är det säkert nyinflyttat i en tredjedel av husen, säger han.

Liv och rörelse Doris Karlsson är inflyttad. Fast det är mer än tio år sedan om man ska vara ärlig. Hon är i alla fall en av de fyra damerna som jobbar på konverteringen och hon tycker att Emsfors är en bra plats att bo på.

- Det är klart att det var mer liv på det gamla brukets tid. Och visst var det tråkigt när det försvann - och alla arbetstillfällen med det. Men Emsfors är inte dött. Jag tänker på det ibland, när jag ser bilarna som kommer för att hämta gods nu för tiden, att det är ju faktiskt liv och rörelse här nu också. Det finns en hel del barnfamiljer här ute också. Och det är ju inga pendlingsavstånd att tala om för dem som jobbar i stan.

Doris Karlsson tycker att Emsfors är en lugnt och skön plats att bo på, säger hon.

Lena Brandt håller med.

- Här är perfekt. Det är inte så dumt att bo på behörigt avstånd från stan.

Liselotte Lindén
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons