Annons

Räkna inte med muntra väljare efter Jöken

Det är ett rejält risktagande att svika sina löften till väljarna, vilket flera av partierna kan få erfara.
Ledare • Publicerad 16 januari 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Hur många av väljarna som röstade på Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna eller Centerpartiet är nöjda med Jöken, den så kallade januariöverenskommelse? Sannolikt grymtas det från bägge sidor blockgränsen.

Både L och C har svikit löften till sina väljare.
Både L och C har svikit löften till sina väljare.Foto: Erik Simander/TT

Socialdemokratiska väljare får förvisso en s-märkt statsminister, men de partier som ska utgöra budgetunderlaget står knappast högt upp på s-väljarnas lista av favoriter om man ska utgå från SCB:s senaste stora partisympatiundersökning från i november. När de socialdemokratiska sympatisörerna ska utse sitt näst bästa parti är det Vänsterpartiet som kommer först, inte MP, C eller L – trots att det är dem som S troligen kommer att ha närmast samarbete med under mandatperioden. Det säger något om s-väljares ideologiska hemvist.

Annons

Miljöpartiet gick tillbaka kraftigt efter förra mandatperiodens samarbete med Socialdemokraterna. De få väljare som finns kvar är nog glada över att partiet får något inflytande över huvud taget, sett till att MP knappt klarade sig över riksdagsspärren.

Det vore däremot fullt rimligt om centerpartistiska väljare är missnöjda. I partiets valplattform från 2018 stod det att en röst på Centerpartiet är en röst för att byta ut den socialdemokratiskt ledda regeringen. I L:s valplattform stod det: ”Den rödgröna regeringen måste bytas ut”. Nu är alltså båda redo att agera stödpartier åt Stefan Löfven (S).

De som sympatiserar mest med L anger C som näst bästa parti, och de som föredrar C säger att L är deras näst bästa. Därefter föredrar både C och L-väljare Moderaterna – inte Socialdemokraterna.

Splittringen inom L går ända upp till toppen. Sedan Jonas Sjöstedt (V) meddelade att han vill ha mer inflytande för att släppa fram Löfven har det hörts kritik från flera liberala riksdagsledamöter. Det är ingen vågad gissning att partiets väljarskara är minst lika splittrad som riksdagsgruppen. Särskilt med tanke på att flera av de frågor som L har drivit igenom inom ramen för Jöken är kontroversiella inom det egna partiet, exempelvis språkkravet för medborgarskap samt förbud för nyetablering av konfessionella friskolor.

Vilka väljare har anledning att vara glada för Jöken? Jo, de som tycker att ett utestängande av Sverigedemokraterna bör ses som ett överordnat mål för all svensk politik – oavsett konsekvenserna i övrigt eller vilka samarbetsparter man måste liera sig med. Men hur många är de egentligen? Det är oklart om de är tillräckligt många för att Jöken ska löna sig.

Naomi AbramowiczSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons