Annons

Nybro, Oskarshamn och Kalmar kan ta hem Grammis

Avantgardet från Nybro är nominerade till en Grammis i kategorin årets rock för andra året i rad. Dessutom är Grammisbelönade dansbandet Sannex, med Nybrobon Patrich Rundström, dansbandet Blender med Kalmarbon Johannes Winroth, Kalmarbördiga Johan Hedin och Oskarshamnsbördiga Richard Smitt nominerade.
Publicerad 14 december 2018
Rasmus Arvidsson och Patrik Åberg från Avantgardet.
Rasmus Arvidsson och Patrik Åberg från Avantgardet.Foto: Bettina Blom

Avantgardets tredje skiva, Alla känner apan, fick ett översvallande mottagande från recensenterna när den släpptes i höst. Nu är Avantgardet Grammisnominerade för skivan. Även Jocke Åhlund som producerade Alla känner apan är nominerad till Grammis, för Avantgardets skiva samt för skivan hans eget band Les Big Byrd släppte i år.

Bandets sångare Rasmus Arvidsson är på plats på presskonferensen i Stockholm.

Annons

Hur känns det?

– Det är svinkul och framförallt eftersom det är så relativt få band som släpper album. Det är mest singlar och ep:s. Man blir så glad att publiken, kritiker och även juryn uppskattar sättet vi släpper musik på.

Vad betyder nomineringen för er?

– I grunden är vår musik en berättelse som behöver få utrymme. Det finaste var att bli Grammisnominerad första gången, det var ett historiskt erkännande som alltid kommer att finnas där. Det betyder mycket när man är från lilla Nybro. Vi visar att det går att nå ut med sin musik. Det var sådant man själv var så ledsen för när man var yngre, att man inte vågade drömma om att jobba med musik. Jag är stolt och glad.

Avantgardet har varit ute på en höstturné som avslutas i Kalmarsalen, den 21 december. I dagsläget är 600 biljetter sålda.

– Det är samma där. Jag är stolt över att det går att locka folk till den här typen av konserter i Kalmar, säger Rasmus Arvidsson.

Sannex med Nybrosonen Patrick Rundström längst till höger.
Sannex med Nybrosonen Patrick Rundström längst till höger.Foto: Pressbild

2017 belönades dansbandet Sannex med en Grammis i kategorin årets dansband. Sannex är baserade i Malmö men bandets pianist Patrich Rundström är uppvuxen i Nybro där han fortfarande bor. Sannex är återigen nominerade till en Grammis i kategorin årets dansband, för skivan Crossroads som delvis är inspelad i Nashville.

– Det är häftigt alltså. Man tror ju inte att det ska hända. Vi trodde aldrig att vi skulle kunna få en Grammis heller. Det är ett stort pris, säger Patrich Rundström.

Sannex har flera gånger belönats med dansbandspriset Guldklaven, men Grammis är något extra menar Patrich Rundström.

– Att få Guldklaven är otroligt stort och hedrande, men det är ju ett pris som är helt koncentrerat till dansbandsbranschen. Grammis är ett musikpris. När vi var i Nashville och spelade in musik till skivan märkte vi hur stort alla där tyckte det var att vi var ett Grammisbelönat band.

Annons

Sannex spelar i Kalmar ikväll, den 14 december, på Sandra. Just nu har bandet en lugnare period. Under sommarhalvåret spelar Sannex 18-19 dagar per månad.

Kommer ni kunna gå på galan den 7 februari?

– Typiskt nog har vi en spelning då, men vi jobbar på att flytta spelningen. Vi vill gärna gå på galan, säger Patrich Rundström.

Ytterligare ett dansband med en medlem från Kalmar län har chans på Grammisen för årets dansband. Blender med Kalmarbon Johannes Winroth på piano är nominerade för skiva Gambla litegrann.

Kalmarbon Johannes Winroth, näst längst till vänster, spelar piano i Blender som konkurrerar med Sannex om priset för årets dansband.
Kalmarbon Johannes Winroth, näst längst till vänster, spelar piano i Blender som konkurrerar med Sannex om priset för årets dansband.Foto: Pressbild

Även folkmusikern Johan Hedin, uppvuxen i Trekanten utanför Kalmar och bosatt i Vråka norr om Västervik, kan vinna Grammis. Han och Esbjörn Hazelius folkmusikduo Hazelius Hedin är nominerade i kategorin årets folkmusik för skivan Jorland.

Hazelius Hedin är för tillfället på turné i Norge och Johan Hedin ringer upp från en bergstopp.

– Det är ett erkännande att bli nominerad till Grammis och det är framför allt bra att även mindre genrer som folkmusik uppmärksammas, säger han.

Johan Hedin.
Johan Hedin.Foto: Märta Hedin

För över tio år sedan var Johan Hedin dubbelt nominerad till Grammis. Men i protest valde han att inte åka på galan.

– Jag var besviken. IFPI (International Federation of the Phonographic Industry, som arrangerar Grammisgalan, reds anm) hade slagit ihop folkmusik med något annan genre och TV4 som skulle sända galan valde att börja sändningen efter att bland annat vår kategori hade avhandlats. Ett av Grammis mål är ju att främja mångfald.

Numera tv-sänds inte galan, ska du gå i februari?

Annons

– Jag går gärna men jag har en spelning i Köpenhamn samma dag. Det är dock inte med Hazelius Hedin så Esbjörn går på galan.

Dessutom är Oskarshamnsbördiga Richard Smitt indirekt nominerad. Svensknorska dj-duon Tungevaag & Raaban är nominerade i kategorin årets elektro/dans för flera låtar. Bland annat låten All for love med sång av Richard Smitt. Den är en av årets jättehittar med miljontals lyssningar.

Richard Smitt från Oskarshamn bor numera i Uppsala.
Richard Smitt från Oskarshamn bor numera i Uppsala.Foto: Pressbild
Anna TörnkvistSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons