Annons

Häxor, väsen, spänning och en cover

Kultur- och nöjespanelen tipsar om vad som är bäst just nu inom tv, film, teater, konst, musik och litteratur. Sex färska tips varje vecka.
Publicerad 9 november 2018
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.

Feministisk svartkonst i häxserie

Tv-serie: The chilling adventures of Sabrina. Visas på Netflix.

Bara för att halloween är över minskar ju inte suget efter mysrys i höstrusket. Netflix-serien om halvblodshäxan Sabrina har ytterst lite gemensamt med 90-talskomedin; det här är en ockult tonårssåpa där humorn är lika svart som magin – serien driver till och med så friskt med mörkrets krafter att den lyckats bli stämd av amerikanska satanister. Popkulturjunkies kan roa sig med att hitta alla referenser till serie- och filmhistorien, men Sabrinas största tillgång är hur den laddar svartkonster med feministisk girl power när den låter huvudpersonen konfrontera pennalistiska skolmobbare och ett förstockat patriarkat i både den mänskliga och demoniska världen.

Annons

Markus Pedersen

Spännande möte med sagoväsen

Familjeteater utomhus: Väsenvandring Var: Kalmar stadspark. Samling vid stadsbiblioteket, lördag 10 november kl 14-15.

Väsenvandringar har tidigare arrangerats i bland annat Trollskogen och på Stensö i Kalmar. I dag, lördag, ska sagovandringen ta plats i stadsparken i Kalmar. Jag och min dotter, mina brorsbarn och min mamma var med på en väsenvandring i Trollskogen och det var verkligen en upplevelse. Vi fick möta fauner, troll och ett skogsrå försökte lura oss. Spänningen lös verkligen i ögonen på barnen i publiken. I stadsparken ska temat vara vintervila och någon eller några i parken har svårt att komma till ro. Vandringen riktar sig till barn mellan fyra och åtta år. Men de äldre barnen och även de vuxna i mitt sällskap när vi gick väsenvandringen tyckte att det var var väldigt spännande.

Anna Törnkvist

Brittisk spänning på hög nivå

Deckare: Saknad, förmodad död. Av: Susie Steiner.

En ung kvinna försvinner till synes spårlöst. Ytterdörren står på glänt, i hallen finns blodstänk och kläder ligger slängda på golvet. Sambon polisanmäler och en utredning dras i gång. Kommissarie Manon Bradshaw får hand om fallet och hamnar genast i hetluften. Kvinnan är dotter till kungahusets läkare och medias strålkastare riktas mot Camebridgepolisen. Tiden går och Edith Hind hittas inte. Däremot hittas hennes bästa vän död och intrigen tätnar.

Saknad, förmodad död är inte lätt att lägga ifrån sig, dramaturgin driver på läsaren och de olika stickspåren som författaren bjuder på binds ihop på ett fiffigt vis. Jag ser redan fram emot nästa bok med Manon Bradshaw.

Anna Mi Matzén

Annons

[ingenting] hyllar GT-klassiker

Låt: [ingenting] – Billie. Vad: Cover på Gyllene Tiders klassiker som fyller 40 år.

I tonåren var Billy ett av mina stora anthems hemma i pojkrummet. Gyllene Tider-eposet som börjar i Halmstad och vecklar ut sig till en depressiv drogroadmovie över Europa, ni vet.

Hur som helst. Nu har [ingenting], den svenska indiegruppen med Christopher Sander i spetsen, gjort sin tolkning av den exakt 40 år gamla låten. Texten är snudd på identisk, men här är huvudpersonen tjej, heter Billie och jobbar på ”Debban” (musikklubben Debaser) i stället för Domus.

Drogerna är tyngre. Brass blir tjack. Gitarrplocket blir monotont Berlinindierave. Billie landar här i en blytung, elektronikasyntig, Kent-ig homage till en fantastisk låt.

Så ska en hyllning se ut!

Christian Gustafsson

Kusligt och aktuellt i Metoos spår

Tv-serie: Ord mot ord. Var: SVT1, måndagar kl 22

Ord mot ord på SVT har smugit sig under skinnet på mig, men det tog ett par avsnitt. Huvudperson är Laura, en lärare som just gjort slut med sin man. Hon går ut på date med en elevs pappa, den übertrevliga kirurgen Andrew. Träffen går snett och Laura är övertygad om att hon blivit våldtagen, men hon minns inte riktigt allt av kvällen. Andrew nekar till allt och är bestört över anklagelsen. Laura framhärdar, hänger ut honom på sociala medier och börjar undersöka hans förflutna. Som tittare hålls man länge ovetande om vad som egentligen hänt, ett bra grepp. Det är svårt att veta när ord står mot ord. I huvudrollen ser vi Joanne Froggat, mest känd för sin roll som Anna i Downton Abbey.

Annons

Emma Arenius

Med öm blick på vardagen

Fotokonst: Lars Tunbjörk, Tunbjörklandet - bilden från sidan. Var: Fotografiska, Stockholm

Lars Tunbjörk började som pressfotograf i Borås och fotograferade redan tidigt saker som ingen annan fotograferade.

När andra ägnade sig åt svartvitt och arty gatufoto knäppte han grälla foton, inte sällan med blixt, av vanliga människor i vardagsmiljöer - på varuhus, campingplatser, badstränder, pizzerior och bensinmackar.

I Fotografiskas generösa retrospektiv visas foton ur flera Tunbjörk-serier - alla med samma ömma och humoristiska famntag om den lilla människans absurda livsvillkor. Och för dig som inte kan ta dig till Fotografiska före 2 december går det bra att köpa boken Lars Tunbjörk Retrospektiv.

Anna Hedelius

Annons
Annons
Annons
Annons