Har S haft kongress?

Ledare Artikeln publicerades

Den socialdemokratiska partikongressen är avslutad innan någon ens noterade att den ägde rum.

Ledare

Kongress utan beslut.
Foto: Filip Erlind/TT
Kongress utan beslut.

Socialdemokrater brukar nöjt konstatera att ordet ”kongressen” är intimt förknippat med det socialdemokratiska partiets inre liv. I berättelsen om det egna partiet spelar kongressen en särskild roll. Den är folkrörelsepartiets arena för medlemsinflytande. Dess existens vittnar om hur förslag från lokala arbetarekommuner kan antas och bli nationell politik. Genom kongressen har Socialdemokratin alltid lyckats med att göra åtskillnad mellan regeringsmakt och parti och därmed på en och samma gång varit ett språkrör för samhällskritik samtidigt som man styrt från Rosenbad. Kongressen brukar luta något mer åt vänster än partiledningen önskar och mer präglad av LO-kollektivet - men det har samtidigt varit priset som betalats för att hålla ihop rörelsen.

Men i år var det vanliga stora intresset för kongressen i medierna frånvarande inför helgen i Örebro och nyhetsinslagen från Närke under helgen har varit på det hela taget begränsade i de stora medierna.

Så var folkrörelseidealen var märkbart frånvarande. Den fria allmänpolitiska debatten som kännetecknar medlemsstyrda organisationer var schemalagd under fredagskvällen. Någon motionsbehandling stod inte alls på schemat. Det är svårt att seden kongress nummer 40 leva upp till de vanliga högtidsorden om arbetarrörelsens väsen och dna.

Inte heller besluten lär gå till partihistorien.

Med sig hem har ombuden beslut om att det ska vara möjligt att låna från CSN för den som vill utbilda sig till yrkesförare. Och ombuden beslutade också att högskolan ska få fler platser. Som alltid fattade kongressen också beslut som ter sig svårtolkade och tekniskt närmast ogenomförbara. Nyutbildade undersköterskor ska erbjudas fasta tjänster - hur går det i hop med den svenska modellen på arbetsmarknaden och med det kommunala självstyret? Fristående skolkoncerner ska heller inte kunna föra över vinster från en kommun för att satsa i en annan kommun. Vilken mardröm för juristerna på regeringskansliet det blir att skriva ett lagförslag som inskränker näringsfriheten för bolagen och som håller tillbaka investeringar i välfärdens kärna. Är det för övrigt bättre att pengarna tas ut som vinst?

Januariöverenskommelsen säkrade det fortsatta maktinnehavet för Socialdemokraterna, men nu framgår det att partiet är bundet av en överenskommelse som omöjliggör satsningar eftersom alla större utgifter omfattas av budgetsamarbetet med Liberalerna och Centern. Därför det stora utrymmet för debatt och valanalys på kongressen och så lite diskussion om den framtida politiken.

Visst speglar den nya tidens frågor också kongressdebatten Stad-land frågan engagerade ombuden. Statsminister och partiordförande Stefan Löfvén talade engagerat om folkbildning liksom om kampen mot hedersvåldet. Men utan vare sig större propositioner från ledningen (ovanifrån) eller debatt om förslag från partiföreningar (underifrån) får politiken ett närmast reaktivt inslag. Det ringa medieintresset för ett bärande regeringspartis kongress ter sig närmast unikt men också rättvisande. Många gjorde helt enkelt bedömningen som Kalmars kommunstyrelseordförande och partistyrelseledamot Johan Persson - det fanns annat att göra än att resa till Örebro denna strålande vårhelg.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.