Annons

Författaren Sven Lindqvist död

Författaren Sven Lindqvist har avlidit. Med böcker som Utrota varenda jävel räknas han som en av de viktigaste författarna i modern svensk litteratur. Han blev 87 år.
Litteratur • Publicerad 14 maj 2019
Sven Lindqvist har avlidit.
Sven Lindqvist har avlidit.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Lindqvist gick bort efter en längre tids sjukdom, skriver Dagens Nyheter , där han i många år varit medarbetare på kultursidorna.

Sedan 1950-talet har Lindqvist skrivit ett 30-tal böcker i många genrer, mestadels reseberättelser, reportage och dokumentär prosa.

Annons

Mest känd är han kanske för sin Utrota varenda jävel från 1992, där han gjorde upp med den västerländska rasismen. Boken skakade om Sverige med sin skildring av kolonisatörernas sadism och brutalitet i Kongo. Framställningen av nazismens judeutrotning som ett i raden av västerländska folkmord genom tiderna skapade enorm debatt och boken översattes till en lång rad språk.

Utrota varenda jävel, liksom flera andra av Lindqvists verk skrevs utifrån hans vilja att förena liv och verklighet med dikt.

– Förhållandet mellan tanke och konst var viktigt redan i min första bok, Ett förslag, där förslaget gick ut på att inte se romanen som den enda prosakonsten. Själv ville jag dra en lans för essän som den kraftfullaste konstarten, där det mesta var ogjort, sade han till TT i januari förra året.

I början av 2018 gav han ut en intervjubok där han samtalade med kritikern och författaren Stefan Jonsson om sitt författarskap. Lindqvist levde då sedan många år med Parkinsons sjukdom, men han ville inte se boken som ett slags testamente.

– Jag har inte krupit ner i kistan ännu, jag ser den inte som mitt sista ord, sade han till TT då.

Anna TörnkvistSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons