Annons

Bäst just nu: Nöjespanelen tipsar

Kultur- och nöjespanelen tipsar om vad som är bäst just nu inom tv, film, teater, konst, musik och litteratur. Sex färska tips varje vecka.
Publicerad 19 oktober 2018
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.

Starkt om det vi aldrig får glömma

Scenkonst: Några av oss. Riksteatern. På Kalmar teater den 14 november.

Petr Ginz kom till Theresienstadt som 14-åring och gasades ihjäl i Auschwitz som 16-åring. Däremellan producerade han och hans kamrater, i högsta hemlighet och med risk för sina liv, 83 nummer av tidningen Vedem om livet i koncentrationslägret. På material ur dessa bygger Eva-Maria Dahlins pjäs som i Måns Lagerlöfs regi spelas på samma gång lekfullt och på största allvar. Genom de fyra pojkarnas vardagsbestyr i förintelsens boning gestaltas människans inneboende hopp mot bakgrund av det hotande våldets mekanismer. En stark och dyster påminnelse om det vi aldrig får glömma. Se gärna med en ungdom nära dig då den kommer till Kalmar teater den 14 november.

Annons

Anna Hedelius

Fint tecknad biografi om blueslegend

Serier: Love in Vain. Av Mezzo & J.M. Dupont.

Trots en liten produktion betraktas Robert Johnson som en av allra främsta bluesmusikerna; enligt myten sålde han sin själ till djävulen för att bli den bästa gitarristen av dem alla. Biografin Love in Vain är ett starkt porträtt av hans 27 år korta men turbulenta liv. Läsaren får följa Johnson från uppväxten i det utfattiga Mississippi, via kringflackandet på godstågen till Chicagos storstadsmyller. Det är starkt och engagerande, mycket tack vare de fantastiska svartvita teckningarna som är lika lyriskt laddade som livfulla; de förmedlar både bomullsfältens hetta och juke-jointens spritdränkta eufori. Men vem är egentligen det mystiska berättarjaget?

Markus Pedersen

Häftig helg i glödheta Glasriket

Glaskonst: Glasriket glöder. Var: I glasbruken och hyttorna i hela Glasriket.

Nu i helgen, den 20-21 oktober, bjuder glasbruken och hyttorna in till Glasriket glöder. Det arrangeras olika aktiviteter i hela Glasriket. På The Glass Factory kan man i helgen se hur glasblåsarna skulpterar skrämmande monster och spöklika varelser i hyttan. Det bjuds även på invigning av utställningen Abstractemption, se & rör! och på kvällen ordnas en spökvandring med lanternor genom Boda samhälle. På Målerås glasbruk kan man bland annat få blåsa sin egen glaspumpa och på Nybro glasbruk får man testa på glasmålning. På MickeJohans konstglas bjuds det på en spektakulär glasshow i hyttan. Micke Johansson och Svante Dekker ska blåsa avancerat glas, bland annat en dubbelariel.

Anna Törnkvist

Lycka är att upptäcka en ny favorit

Annons

Författare: Jodi Picoult.

När läsecirkeln som jag är med i föreslog att vi skulle läsa Jodi Picoults senaste roman, Små stora saker, jublade jag inte. Det var ju ingen deckare. Men efter att i det närmaste ha sträckläst de drygt 500 sidorna var jag mer än nöjd, jag hade hittat en favorit. Sedan rusade jag till biblioteket och lånade Allt för min syster och 19 minuter.

Jodi Picoult tar svåra frågor, placerar dem i ett intrikat sammanhang och bjuder läsaren på en närgången skildring av rasism, terror eller organdonation. Allt i ett fiktivt men nog så sannolikt berättande som utgår från vanliga människor. Hösten är lång men jag ska fortsätta min läsfest med Picoults Jacobs värld, Skulden, Den tionde kretsen och Försvinnanden.

Anna Mi Matzén

John Holm – en levande legend

Musik: John Holm. En av Sveriges mest mytomspunna artister, som spelar i Kalmar den 2 november.

Jag intervjuade John Holm i torsdags. Mannen, myten, den levande legenden. Om ett par veckor kommer han till Kalmar och spelar på Glasverandan i Kalmarsalen.

Intervjun, som klockade in på en och en halv timme och dyker upp inom kort, fick mig att återigen – jag lyssnade flitigt för kanske 20 år sedan – börja botanisera i John Holms katalog.

Den är fylld av guldkorn. Den omtalade rösten, texterna, melodierna de kirurgiskt lyhörda arrangemangen tränger sig på.

Börja med dödsmässan Ett enskilt rum på Sabbatsberg, fortsätt med hitten Den öde stranden, Sommaräng och den makalösa Mariamånga mil och år från här.

Annons

Christian Gustafsson

Nytt av ett riktigt favoritpar

Spänningsroman: Kallbrand. Av: Cilla och Rolf Börjlind.

För ett par år sedan läste jag Sov du lilla videung av Cilla och Rolf Börjlind och fastnade från första sidan. Sedan plöjde jag alla deras böcker om Tom Stilton och Olivia Rönning i följd och nu har äntligen den femte boken i serien kommit (och jag kastat mig över den).

Författarparet är alltid fruktansvärt aktuella i det de skriver och nu är det terror, metoo och sexuella övergrepp som är fokus när Olivia Rönning på Rikskrim utreder en bilbomb i Stockholm och Tom Stilton, numera före detta polis, hjälper en kvinna att hitta en okänd man i Thailand.

Och förutom att det är aktuellt så är det både spännande och intressant, såklart.

Ida Norinder

Annons
Annons
Annons
Annons