Annons

Personalen på medicinkliniken oroas för säkerheten

Ledningen för medicinkliniken på länssjukhuset får svidande kritik av personalen i en stor personalundersökning. De anställda oroar sig också för patientsäkerheten, varannan anställd anser att patientsäkerheten offras för att mer ska bli gjort.
Kalmar • Publicerad 16 januari 2018
Andreas Hurve, verksamhetschef Medicinkliniken.
Andreas Hurve, verksamhetschef Medicinkliniken.Foto: Mats Holmertz

Under hösten genomförde landstinget en stor medarbetarskaps- och säkerhetsenkäten. Totalt svarade hela 83,3, 5 651 personer, på olika frågor om sin arbetssituation.

Enkätsvaren för landstinget som helhet visade enkätsvaren att landstinget är en arbetsplats som de anställda är relativt nöjda med. Men bryter man ned svaren på kliniknivå finns stora skillnader.

Annons

På den i kris varande medicinkliniken på länssjukhuset svarade 215 anställda, 63 procent, på enkäten. Och på flera områden visar svaren att klinikledningen har ett tufft arbete framför sig.

När det gäller personalens förtroende för sin egen klinikledning är fler svar uppseendeväckande.

Två av tre anställda, 66 procent anser inte att ledningen är bra på att förbereda förändringar.

Drygt fyra av tio, 61 respektive 62 procent, anser vare sig att ledningen intresserar sig verksamheten eller att visar att den har kännedom om verksamheten.

Även när det gäller patient- och personalsäkerhet är kritiken tung. Varannan anställd, 52 procent, anser att det bara är tur att inga allvarligare arbetsskador/arbetssjukdomar sker på kliniken. Nästan lika många, 51 procent, anser att medarbetarnas säkerhet offras för att personal ska hinna få mer gjort.

Personalens kritik är lika tuff när det gäller patientsäkerhetsfrågorna. Hela 51 procent av de anställda anser att patientsäkerheten offras för att personal ska hinna få mer gjort.

Fyra av tio anställda svarar också att ”Det är bara tur att inga allvarligare patientskador sker här” - 45 procent och 41 procent anser inte att kliniken ”har bra rutiner och system för att förhindra att vårdskador inträffar.”

Hela 42 procent av de anställda svarar också att ”Vi har problem med patientsäkerheten på den här arbetsplatsen.”

De oväntat negativa svaren i enkäten är nu en fråga för klinikledningen att hantera, samma klinikledning som brottas med ett sviktande förtroende bland personalen.

– De här uppgifterna är självklart allvarliga och vi har ett stort arbete framför oss. Vi måste bygga upp och återskapa vårt förtroende, men detta arbete är redan inlett, vi har haft en rad möten med ledningsgrupp och avdelningschefer där enkäten diskuterats, säger klinikchef Andreas Hurve.

Annons

– Men vi vet ju att förtroendekrisen hänger ihop dels med den sammanslagning till nya avdelning 17 som genomförts och dels med de psykosociala problem vi har att hantera på hjärtsektionen, fortsätter Andreas Hurve.

Hur ser du på att din personal är oroliga både för patienternas och sin egen säkerhet?

– Det är naturligtvis alarmerande svar. Samtidigt är det så att det är 63 procent av personalen här som svarat på enkäten. Naturligtvis är inte alla andra nöjda med allt, men det är en ganska låg svarsfrekvens. Men det går också att utläsa i svaren att de en stor majoritet är nöjda med sitt eget arbete men har en stark misstro mot andra, det hade varit värre om det varit tvärtom. Nu har vi en grund att arbeta ifrån. Men vi har ett tufft arbete framför oss, säger Andreas Hurve

Mats AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons