Annons

Föräldrar: "Man blir nästintill utbränd"

Stressen sliter när livspusslet inte går att få ihop. Föräldrar, ofta ensamstående, utan nätverk står inför en omöjlig situation när barnomsorgsregler inte går att förena med arbetstiderna.
Mönsterås kommun • Publicerad 6 september 2018
Lina Roos med Ella, och Annica Andersson är två av de föräldrar som gör allt för att få livspusslet att gå ihop.
Lina Roos med Ella, och Annica Andersson är två av de föräldrar som gör allt för att få livspusslet att gå ihop.Foto: Åsa Borefur

Tidningen har varit i kontakt med fyra föräldrar och de känner till fler som har råkat ut för samma sak.

Annica Andersson har barn som behöver ta sig från skolan i Blomstermåla till fritids på Galaxen i Mönsterås. Galaxen är enda förskolan i kommunen som har dag-, natt- och helgverksamhet för barn mellan ett och tolv år vars föräldrar jobbar obekväma tider.

Annons

Ansvaret för att skjutsa hamnar på henne, men hon kan inte lösa det.

– Jag har inte möjlighet att byta jobb och inte gå ner i tid, det skulle påverka ekonomin. Jag jobbar dygn för att kunna vara med mina barn så mycket som möjligt, men när jag är på jobbet kan jag inte åka ifrån då vi alltid behöver ha dubbel bemanning. Jag har inget nätverk som kan lösa transport från Krungårdsskolan till Galaxen. Jag har sökt men ännu inte blivit beviljad obekväm barnomsorg på Galaxen. Man blir nästintill utbränd av den här stressen över att det inte löser sig, berättar Annica Andersson.

Lina Roos har arbetat heltid men var till sist tvungen att gå ner till 80 procent för att kunna lösa logistiken mellan förskola, skola och fritids.

– På min rast fick jag köra från jobbet i Ålem till Ljungnässkolan i Mönsterås där jag hämtade barnen och sedan körde dem till Galaxen, och sen tillbaka till jobbet igen. Det skulle jag hinna på 30 minuter, berättar Lina Roos.

Även om hon egentligen inte hade råd valde hon att gå ner i tid för barnens skull.

”Det är en jättestress för föräldrarna och det påverkar också barnen”

Hon berättar också om hur det påverkar barnen när de körs omkring mellan olika ställen på det här sättet och att det blir en stor förvirring kring var de ska vara.

– Det är en jättestress för föräldrarna och det påverkar också barnen.

När de har tagit kontakt med politiker får de beskedet att det här handlar om ett föräldraansvar. Men de tycker ändå att samhället måste anpassas mer eftersom allt fler arbetar obekväma tider.

– Man värnar inte om barnen.

Annica Andersson arbetar inom omsorgen i Mönsterås kommun och där strävar man efter heltidstjänster. Men samtidigt blir det svårt att jobba heltid när man inte kan lösa det här med logistiken för barnen.

Annons

– Det är konstigt att kommunen inte har en mer utvecklad och flexibel barnomsorg. Det är väl mer vanligt i dag med arbetstider som inte är några 7-16-jobb, säger Cecilia Binholt, en annan mamma.

När hon fick nytt jobb var det treskift på arbetsplatsen och hon ansökte om barnomsorg på Galaxen. Hon skulle behöva lämna klockan 04.45 på morgonen, men det var för tidigt fick hon till svar.

– De sa att jag var tvungen att lämna kvällen innan i stället. Men då skulle jag ju knappt se mitt barn.

När barnet började förskoleklass skulle hon vara tvungen att lämna på förskolan och sedan hämta barnet där för att ta det till förskoleklassen.

– Jag har 6,5 mil till jobbet, jag kan inte åka ifrån, säger Cecilia Binholt.

Det var också tal om att barnet skulle behöva vara på två förskolor eftersom det inte behövdes barnomsorg på obekväma tider de veckor som barnet är hos sin pappa. Men det skulle bli en helt orimlig situation för barnet, menar hon.

– Som tur var så lyckades jag lösa det med hjälp av morfar och mormor som ställer upp, säger hon.

Emelie Aronsson har samma erfarenhet som ensamstående mamma. Hon blev också uppmanad att åka ifrån jobbet för att lösa hämtning och lämning.

– Jag jobbar inom vården så det går ju inte, säger hon.

Nu har det löst sig för henne då hon till sist lyckades hitta en lägenhet i "rätt" område.

Annons

– Men man har ju rivit av sig håret innan man visste att det skulle lösa sig, säger hon.

Vid en träff med politiker tog hon upp detta. Lärarförbundet var med och konstaterade att det varit så här i många år.

Föräldrarna brukar också få till svar att det bara finns någon enstaka kommun i landet som erbjuder skjuts för barnen mellan barnomsorg och skola.

– Men då vore det väl bra om Mönsterås också kunde visa att man har det och vara en föregångare, menar de.

De tror också att det finns behov av en utbyggnad av barnomsorg på obekväma tider på andra orter än Mönsterås.

Åsa BorefurSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons