Annons

Mats Andersson: Mats Andersson:”Det är på något, rätt trevligt, sätt helt legalt att tänka nytt och rösta annorlunda just i EU-valet.”

Kommentar
Om sex månader är det val i Sverige, val till EU-parlamentet. Ett val vi svenskar endera är helt ointresserade av eller där vi röstar helt annorlunda än i de traditionella riksdags- och kommunvalen
Mats AnderssonSkicka e-post
Publicerad 26 november 2018 • Uppdaterad 29 mars 2019
Mats Andersson
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mats Andersson, Barometern-OT:s reporter, på plats i Bryssel.
Mats Andersson, Barometern-OT:s reporter, på plats i Bryssel.

Sverige har varit en del av EU länge nu. Det var faktiskt i november 1994 som en majoritet av svenska folket röstade ja till EU-medlemskapet i en folkomröstning. Därför känns både sorgligt och lite förvånande att under några dagar lyssna på våra nuvarande EU-parlamentariker och deras frustration över hur lite vi svenskar bryr oss.

Den absolut största missuppfattning som råder, efter 24 år, är att EU-politik är utrikespolitik. EU-politik är i högsta grad inrikespolitik. Frågan din egen kommunpolitiker, mer än vartannat beslut som klubbas i av våra kommuner styrs upp av tidigare EU-beslut.

Annons

EU-besluten påverkar allt, från den mat du lägger på din tallrik till vilka kemikalier som får ingår i leksaker och satsningar på forskning och företagande. Om detta är bra eller dåligt, det är en fråga för dig att fundera över.

I EU-valet ställer partier upp som förespråkar allt från ett fördjupat EU-medlemskap, införande av euron som valuta i Sverige via dem som vill minska EU:s inflytande över de politiska besluten som tas lokalt i Sverige till att Sverige ska folkomrösta om att vi ska lämna unionen, lite populärt ett Swexit.

Lite kul är det också att vi svenskar som i mångt och mycket inte är speciellt EU-intresserade och inte engagerar oss i EU-debatten samtidigt blir mer och mer positivt inställda till medlemskapet. Så sent som i oktober i år visade en mätning Sifo genomfört på uppdrag av EU-parlamentet att hela 77 procent av de tillfrågade svenskarna tyckte att det är bra att Sverige är medlem i EU, medan 7 procent säger att det dåligt och 16 procent svarar att det varken är bra eller dåligt.

När vi nu närmar oss EU-valet går vi in i en typ av valrörelse som inte liknar något annat. Det är i EU-valet vi svenskar vågar vara lite annorlunda, rösta på känslan i kroppen för stunden. Det är i EU-parlamentet vi tidigare har representerats av Junilistan och Fi just nu har en ledamot.

Det är på något, rätt trevligt, sätt helt legalt att tänka nytt och rösta annorlunda just i EU-valet. Något de politiska partiernas valstrateger dock förmodligen inte håller med om.

Vid det senaste EU-valet dominerade klimatdebatten och Miljöpartiet kunde ta plats med hela fyra ledamöter och blev Sveriges näst största parti.

Därför är den spännande frågan nu, vad händer under våren? Blir det de förväntade frågorna som dominerar valrörelsen eller kommer någon oväntad plötsligt dominerande dagsfråga att avgöra valet? Svaret, det vet vi sent på kvällen 26 maj.

Annons
Annons
Annons
Annons