Annons

Facket: ”Ingen ska behöva dö på jobbet”

Pappersindustriarbetarförbundets arbetsmiljöansvarige är uppgiven efter beskedet om ännu en dödsolycka. Arbetsmiljöarbetet fungerar, ändå händer det värsta.
Mönsterås/Stockholm • Publicerad 2 januari 2019 • Uppdaterad 3 januari 2019
Foto: Åsa A Cederbom

Det är andra dödsolyckan på Södra Cells i Mönsterås på 14 månader. Ytterligare en inträffade på företagets anläggning i Långasjö under perioden.

Lars Wåhlstedt, ansvarig för arbetsmiljöfrågor på central nivå i Svenska Pappersindustriarbetareförbundet, är dyster efter beskedet om dödsolyckan på onsdagen.

Annons

– Det är katastrof att sådant här huvud taget händer. Och det var en ung kille. Det hela är väldigt tragiskt. Vi i branschen jobbar ju hårt för att detta inte ska hända och olyckorna har gått ner. Södra jobbar också hårt på detta, säger Lars Wåhlstedt.

Varför det ändå kan hända menar han har sin förklaring i att det är stora maskiner och lastfordon med mycket kraft i massaindustrin. När det väl händer något så är det stor risk att det blir allvarliga konsekvenser.

– Jag tror inte att det finns en patentlösning för att dödsolyckorna ska försvinna. Det går inte att ha en nollvision för det finns inget trolleritrick att ta till. Jag känner mig faktiskt rådlös. Jag vet inte vad det finns för lösning. Samhället och vi får lägga ännu större fokus på frågan.

När en allvarlig olycka inträffar på en arbetsplats kopplas åklagare, polis och Arbetsmiljöverket in. Det görs en utredning som kan ta några månader att färdigställa.

– Det är chockartat. Jag kan inte säga mer än att det är för jävligt, innan utredningen är klar. Ingen ska behöva dö på jobbet.

Emma AreniusSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons