Annons

Ugnsbakad rotselleri med potatis- och jordärtskockspuré

En festlig, vegetarisk bjudrätt av finkrogskaliber, men som ändå är både lättgjord och billig. Ganska oslagbar kombo, eller hur? 4 portioner. Tidsåtgång: 1 timme + tid i ugn
Publicerad 25 januari 2019
Gör en festlig, vegetarisk bjudrätt av finkrogskaliber som dessutom är både billig och lättgjord.
Gör en festlig, vegetarisk bjudrätt av finkrogskaliber som dessutom är både billig och lättgjord.Foto: Olof Elm

Ca 800 g rotselleri

Jordärtskockspuré:

Annons

400 g potatis

400 g jordärtskockor

1 dl grädde

3 dl mjölk

Salt & peppar

Topping:

100 g smör

4 msk färsk, hackad persilja

0,5 dl rostade hasselnötskärnor

150 g champinjoner alt. kantareller

Annons

4 skivor Västerbottensost

Sätt ugnen på 175C. Vira in rotsellerin i aluminiumfolie och ugnsbaka i ca 1,5-2 timmar tills den blivit mjuk rakt igenom. (Detta kan förberedas i förväg, rotsellerin blir ändå varm vid den slutliga stekningen.)

Till jordärtskockspurén; skala potatis och jordärtskockor och skär i ganska små bitar. Mät upp grädde och mjölk i en kastrull, och koka potatis- och jordärtskocksbitarna däri i ca 20 min tills de blivit mjuka. Rör om då och då. Häll av vätskan, men spara den till att späda purén med till önskad konsistens. Mixa den slät med stavmixer. Purén ska vara ganska lös, så att man inte saknar sås. Även purén kan förberedas innan och värmas vid servering.

Bryn smöret. Det är klart när bubblorna blivit till ett vitt skum som stigit och sedan tystnat, och smöret blivit bärnstensfärgat. Häll över i en liten kanna och ställ åt sidan. Hacka persiljan. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna och gnugga sedan av skalet så gott det går med en handduk. (I vissa butiker finns färdigrostade, skalade hasselnötskärnor.) Rensa och skär svampen i små bitar och stek i smör. Lägg över på en tallrik. Skiva rotsellerin, halvera skivorna om de blir för stora, och stek även dessa. Lägg upp jordärtskockspuré på varje tallrik, toppa med skivor av rotselleri, stekt svamp, nötter och persilja. Smula över en skiva Västerbottensost över varje tallrik, och avsluta med att ringla över lite brynt smör över varje portion.

Vintips! Den här maträtten smakar gott ihop med ett pinot noir-vin.

Fler tips av Helena Elm!

Helena Elm
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons