Annons

Enkät: Så vill politikerna gör det lättare att rekrytera personal till sjukvården

Enkät.
Kan du ge två konkreta åtgärder som skulle göra det lättare för landstinget att rekrytera personal?
Kalmar • Publicerad 20 augusti 2018
Linda Fleetwood (V).
Linda Fleetwood (V).Foto: Jonatan Bergöö

Linda Fleetwood (V):

– Korta arbetstiden för att skapa en hållbarare och attraktivare arbetssituation samt öka delaktigheten i allt som rör arbetsmiljön och schemaläggning.

Jessica Rydell (MP).
Jessica Rydell (MP).Foto: Roger Carlsson
Annons

Jessica Rydell (MP):

– Öka attraktiviteten att jobba i landstinget genom att satsa på den nära vården. Alla patienter ska ha ett namngett lärarlett team som de är listade på och som känner patienten. Det ger mer mening även åt medarbetarna att jobba nära patienterna. Med läkarutbildning i Kalmar ökar dessutom möjligheten att förbättra bemanningssituationen.

Yvonne Hagberg (S).
Yvonne Hagberg (S).Foto: Roger Carlsson

Yvonne Hagberg (S):

– Vi arbetar för att kunna ge våra anställda bra villkor när det gäller löneutveckling, arbetstider och delaktighet. Sedan är utbildning och kompetensutveckling två viktiga frågor för att underlätta arbetet både med att rekrytera ny personal och för att behålla de anställda vi har.

Gudrun Brunegård (KD).
Gudrun Brunegård (KD).Foto: SUVAD MRKONJIC

Gudrun Brunegård (KD):

– Använd pengar som idag går till hyrbolag till att förbättra arbetsvillkoren för landstingets egna medarbetare: lön efter ansvar och kompetens och kortare veckoarbetstid för dem som arbetar treskift. Anställ fler distriktsläkare, minska antalet patienter per läkare från dagens beräkning 1 650 till 1 000 patienter per distriktsläkare. Då får läkaren mer tid för varje patient och hinner med både akutbesök, rehabsamtal och hembesök.

Bo Karlsson (SD)
Bo Karlsson (SD)Foto: Mats Andersson

Bo Karlsson (SD):

– Läkare och sjuksköterskor får idag lägga ned alldeles för mycket tid på pappers- och dokumentationsarbete, genom att minska detta och i högre grad överföra det till medicinska sekreterare kan vi göra arbete i sjukvården mer attraktivt vi vill också ge dem som arbetar i sjukvården ett större inflytande över sina arbetstider.

Christer Jonsson (C).
Christer Jonsson (C).Foto: Jonatan Bergöö

Christer Jonsson (C):

– För att öka chansen att rekrytera läkare till primärvården vill vi minska antalet patienter per läkare till som max 1250 patienter. Det behövs ett sjuksköterskelyft, som belönar den som stannar kvar både efter utbildning och i sin tjänst över tid. Vi föreslår 60 000 till den som stannar fem år efter utbildning i yrket och införande av trohetsbonus till dem som är kvar länge i landstingets verksamhet, för att ta vara på kompetens och erfarenhet.

Pierre Edström (L).
Pierre Edström (L).Foto: Anders Johansson
Annons

Pierre Edström (L):

– Förbättra arbetsmiljön genom att se över grundbemanningen i hela hälso- och sjukvården i länet. Bemanningen måste motsvara arbetsbelastningen och de behov som finns. Medarbetarna måste ges rimliga förutsättningar att orka med sitt arbete. Använd också kortsiktiga kostnader för hyrpersonal till att förbättra anställningsvillkoren för landstingets egna medarbetare. Att betala dyra bemanningsföretag istället för egna medarbetare är slöseri med resurser.

Malin Sjölander (M).
Malin Sjölander (M).Foto: Mats Holmertz

Malin Sjölander (M):

– Satsa de pengar, i år närmare 200 miljoner, som man lägger på hyrpersonal på den egna personalen, till exempel kompetensutveckling, lönesättning och arbetsmiljö. Erbjud också bättre karriärvägar för de som redan jobbar i landstinget, det ska löna sig att vidareutbilda sig, ta på sig mer arbetsuppgifter och vara en trogen medarbetare.

Mats AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons