1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Urologen: ”En patientgrupp som hamnar i skuggan”

Godartad prostataförstoring är en folksjukdom som drabbar de flesta äldre män. Fler än 300 000 av dem kräver vård. Urologen Sonny Schelin tycker dock att det här är en bortglömd patientgrupp.
Sonny Schelin,urolog i Kalmar, har tillsammans med Magnus Bolmsjö, docent och fysiker i Lund, tagit fram en värmebehandling som botar patienter med förstorad prostata.
Foto: Mats Holmertz

Sonny Schelin, specialistläkare i urologi vid länssjukhuset i Kalmar och Specialistläkargruppen möter nästan dagligen patienter med problem orsakade av godartad förstorad prostata.

– Den här patientgruppen hamnar ofta i skuggan av andra patienter och det är ett jätteproblem i Sverige. Det är dels en resursproblematik, men en annan faktor är att gubbarna inte söker hjälp. De sitter hemma och lider och tror att det ska vara så, säger han.

För många innebär sjukdomen att livskvaliteten begränsas.

– Nattspringet är nog det värsta. Det är inte ovanligt att springa på toaletten tre-fem gånger per natt. En vanlig symptom är också att man måste kissa en gång i timmen på dagen vilket gör att gubbarna inte vill gå ut, på bio eller på fotboll, för de vågar inte, fortsätter Sonny Schelin.

Godartad prostataförstoring går dock att bota. De vanligaste behandlingsmetoderna är läkemedel, operation, kateterbehandling eller värmebehandling.

Sonny Schelin har tillsammans med Magnus Bolmsjö, som är bördig från Ljungbyholm och numera docent och fysiker i Lund, utvecklat en värmebehandling med mikrovågor, CoreTherm, som visat sig vara lika effektiv som operation men enklare att utföra och lindrigare för patienten, operation och CoreTerm är botande behandlingar medan läkemedel och katetervård är symtomlindrande och tillfällig hjälp. Metoden med värmebehandling utförs på 15 ställen i landet.

– Kalmar är enda stället i världen med två sådana här system, för landstinget i Kalmar har begripit värdet i detta. Här får alla möjligheten att välja värmebehandling eller operation, så Kalmar är som en liten ö i eländet, säger Sonny Schelin.

Thorbjörn Lindgren från Kalmar led förstorad prostata. Så blev han bra med en enkel behandling:

Han berättar att värmebehandlingen är smärtfri, snabb och komplikationsfri och att patienten kan resa sig och gå hem direkt efteråt. Efter behandlingen får patienten en urinvägskateter som plockas bort efter tre-fyra veckor och tre månader senare får han komma på efterkontroll.

Förra året gjordes 120 sådana här behandlingar i Kalmar, men i och med det fria vårdvalet som innebär att alla har rätt att fritt välja vårdgivare var som helst i landet är patienterna som kommer utifrån många.

– Det fria vårdvalet har gjort att antalet patienter här har ökat och det är ett bevis på att det fungerar illa. All fokus är på prostatacancerpatienter och PSA och de här patienterna hamnar då i skuggan. De får ingen hjälp och det sköts fruktansvärt illa. Det jag uppfattar som frustrerande är att det finns duktiga urologer som kan bota de här patienterna, men patienterna får inte den informationen.

Med sina 73 år kunde Sonny Schelin ha gått i pension sedan länge, men han brinner för att hjälpa patienterna och möts varje dag av stor tacksamhet.

Du är ju 73 år – har du själv haft problem med förstorad prostata?

– Nej, det har jag faktiskt inte. Men skulle jag få det kan jag behandla mig själv, ha, ha.

Prostatakörteln växer ju äldre man blir och till slut kan den ha vuxit sig så stor att den klämmer åt urinröret vilket ofta leder till problem med bland annat att tömma blåsan.
Foto: Mats Holmertz

Läs mer

Sport

Efter åtta månader – nu får Tilde Edvardsson äntligen tävla igen

Under fredagen drar den regionala tävlingen ”Hopp mot näthat” i gång på Kalmar Hästsportklubb.

Coronavirus

FHM:s generaldirektör riktar kritik mot turister på Öland

Johan Carlson: ”Att röra sig ute i landet får inte innebära att man har en annan hållning till viruset”.

Granskningen av Kambua

Tros vara världens största ponzibedrägeri

Kryptodrottningen försvann med pengarna från sin fejkade kryptovaluta.

Kalmar

MC-olycka: Väg 25 stängdes av – två fördes till sjukhus

Strax innan klockan sex på torsdagskvällen inkom larmet.

Kultur

Småländsk sopran i digital konsert

Småländska sopranen Julia Ojansivu sjunger hämndarian i Trollflöjten på Skånska operans digitala operakväll på barometern.se

Begravningar

Kerstin Israelsson

I Johanneskyrkan, Kalmar, har begravningsgudstjänst hållits för Kerstin Israelsson.