Annons

Vassa ord av tysk underrättelsechef

Den omstridde avgående chefen för tyska säkerhetstjänsten BFV, Hans-Georg Maassen, har trots tidigare uppläxningar långt ifrån lagt band på sig. Nu har han enligt tidningsuppgifter talat om en "naiv och vänstervriden" regeringspolitik och att han själv överväger att ge sig in i politiken.(TT)
Publicerad 5 november 2018

Den 55-årige Maassen har tidigare fått kritik sedan han ifrågasatt medierapporteringen om våldsamma attacker mot invandrare i Chemnitz. Han anklagas även för att ha lämnat vidare icke offentliggjord underrättelseinformation till politiker från högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD). Det har ansträngt landets regeringskoalition och kraven om hans avgång har varit högljudda.

Enligt tidningen Süddeutsche Zeitung har nu Maassen uttalat sig vid ett slutet möte med chefer för underrättelsetjänster i andra europeiska länder. Han ska ha liknat videofilmer från Chemnitz med rysk propaganda, sagt att han själv offrats av "radikala vänsterkrafter" i socialdemokratiska partiet SPD, att han ses som en kritiker av en "idealistisk, naiv och vänstervriden utrikes- och säkerhetspolitik" samt att han kan tänka sig att i stället jobba inom näringslivet eller politiken.

Annons

Inrikesminister Horst Seehofer står nu inför nya krav om att verkligen göra sig av med Maassen. Ministern har tidigare sagt att Maassen ska få en tjänst inom inrikesdepartementet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons