Annons

Världen rustar upp militärt

De militära utgifterna i världen ökar för första gången på fem år. Kina står för den största ökningen. Det visar årets undersökning från Sipri, Stockholm International Peace Research Institute.(TT)
Publicerad 4 april 2016

Det visar årets undersökning från Sipri, Stockholm International Peace Research Institute. Trots att ökningen är blygsam markerar den en vändpunkt från de senaste årens minskade resurser till försvaret i västvärlden. Den stora nedgången i militär upprustning sedan finanskrisen är över, enligt Sam Perlo- Freeman, chef för Sipris projekt för militärutgifter.

””

"Kina på sin vakt"

Annons

USA, som nu skickar soldater till länder i Baltikum för att i avskräckande syfte skydda dem mot Ryssland, står ännu för de högsta militärutgifterna i Sipris jämförelse. Men det är i Kina som försvarsutgifterna ökade mest under fjolåret. Något som Sam Perlo-Freeman förklarar med en god - om än på senare tid svajig - ekonomi.

””

TT: Kan Kina gå om USA i militärutgifter?

””

Ökningen av militära utgifter i Ryssland förklarar han med att landet - förutom sin aggressiva hållning gentemot Ukraina - ännu bygger upp sitt försvar efter det forna Sovjetunionens kollaps.

Oljepriskrasch

I Afrika minskade militärutgifterna däremot med 5, 3 procent i fjol efter över ett decennium av ökade utgifter. En minskning som framför allt Angola och Sydsudan står för till följd av oljepriskraschen, enligt Sam Perlo-Freeman.

De flesta länder, 80 procent, lägger mer pengar på sjukvård än på försvar, medan det omvända gäller för bland annat länder i Mellanöstern.

””

Med det vill han inte säga att länderna borde minska resurser till försvaret.

””

TT: Tror du på en militär upprustning i världen framöver?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons