Annons

Varför har den här sälen en ål i sin nos?

En fisk simmade in i fel hål - och gjorde succé i sociala medier. Nu förbryllar munksälen med en ål i nosen både lekmän och forskare. Bilden som sprids på nätet tycks vara från i somras, men fenomenet har inträffat flera gånger de senaste åren, skriver BBC.(TT)
Publicerad 9 december 2018

En fisk simmade in i fel hål - och gjorde succé i sociala medier. Nu förbryllar munksälen med en ål i nosen både lekmän och forskare.

Bilden som sprids på nätet tycks vara från i somras, men fenomenet har inträffat flera gånger de senaste åren, skriver BBC. Ålarna har dragits ut, varpå sälarna har klarat sig, medan de avlånga fiskarna har strukit med.

Annons

Forskarna har två hypoteser om den udda företeelsen. Antingen har ålarna förirrat sig in i sälarnas näsborrar då sälarna muddrat sprickor i korallrev på jakt efter föda, eller så har sälarna ätit ålarna och sedan råkat kräkas upp dem genom nosen.

Det är inte första gången munksälarna på Hawaii hamnar i mediernas strålkastarljus. I oktober busringde en geckoödla från ett sjukhus för munksälar på Big Island, Hawaiis till ytan största ö. Ödlan hade förirrat sig in på sälsjukhuset och klättrat upp på en telefon, och då lyckats ringa upp en veterinär som var ute på lunch. Hon fick sig ett gott skratt - och geckon ett nytt hem på en växt utanför sjukhuset.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons