Annons

USA-expert: Läget lika låst fortfarande

USA:s president Donald Trump har försökt sträcka ut en hand och övertyga det amerikanska folket om att krisläge råder vid landets södra gräns. Men hans tv-tal lär inte påverka det låsta läget kring Trumps kärnfråga - muren, anser USA-experten Dag Blanck.(TT)
Publicerad 9 januari 2019

Det råder en humanitär och nationell säkerhetskris vid gränsen där kvinnor och barn är de största offren, samtidigt som invandrare olagligt tar sig in och hotar USA:s säkerhet. Så löd kärnbudskapet i presidentens tal.

I sak var det inget nytt, men ändå var det ett ovanligt tal för att komma från Trump, enligt Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

””
Annons

Inget undantagstillstånd

Trump har tidigare sagt att det kan bli aktuellt att utlysa undantagstillstånd, vilket skulle göra det möjligt att kringgå kongressen och ta pengar ur försvarsbudgeten för att bygga gränsmuren mot Mexiko. Presidenten hävdar att den olagliga invandringen för med sig kriminalitet och droger och utgör en fara för USA.

Men i tv-talet nämnde Trump inte ett undantagstillstånd. Troligen har frågan diskuterats noggrant med presidentens medarbetare, enligt Blanck:

””

"Läget mycket låst"

Frågan är om Trumps tal påverkar läget, med en delvis nedstängd statsapparat sedan kongressen inte kunnat enas om budgeten. Trump kräver 5,7 miljarder dollar för bygget av gränsmuren.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons