Annons

USA-ambassadör i Jemen: Skäl till optimism

Fredssamtalen om Jemen kommer inte att bli enkla. Ändå finns vissa skäl till optimism efter de första förhandlingsdagarna på Johannesbergs slott utanför Rimbo. Det säger den amerikanske Jemenambassadören Matthew Tueller i en intervju med TT.(TT)
Publicerad 9 december 2018

Tusentals civila dödsoffer, ekonomisk kollaps och två stridande parter som båda har stöd av mäktiga regionala stormakter. Det är några av de giftiga beståndsdelarna i det blodiga kriget i Jemen, som rasat sedan 2014 och skapat utbredd, akut hungersnöd och ett enormt mänskligt lidande.

När parterna möts på ett slott utanför svenska Rimbo, norr om Stockholm, är insatserna höga. Trots svåra förutsättningar finns det anledning att vara försiktigt optimistisk, enligt Matthew Tueller, USA:s ambassadör i Jemen, som är i Sverige för fredssamtalen.

””
Annons

Senaten vill skrota stöd

I slutet av november röstade amerikanska senaten för att skrota USA:s ekonomiska stöd till den saudiskledda alliansen, som strider på regeringens sida i kriget i Jemen. På andra sidan finns de så kallade Huthirebellerna, som har stöd av Saudiarabiens ärkefiende Iran.

Flera senatorer motiverade beslutet med att Vita huset varit alltför överseende i sina reaktioner efter mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i oktober.

Regeringen i Washington är starkt negativ till att rulla tillbaka stödet, säger en talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet till Reuters.

"Ska inte blandas ihop"

Även Tueller anser att mordet på Khashoggi ska hållas utanför diskussionerna om Jemenkonflikten.

””

Vill skapa förtroende

Tueller hoppas att FN-sändebudet Martin Griffiths ska lyckas med sina så kallade förtroendeskapande åtgärder, däribland släppandet av fångar på båda sidor, som parterna redan enats om.

Ett annat mål är att regeringssidan och Huthirebellerna vid slutet av samtalen på Johannesbergs slott ska ha enats om en tid och plats för nästa samtalsrunda.

””

Civila dödsfall "oacceptabelt"

Annons

TT: Om man tittar på bilderna från Jemen, och de många civila dödsoffer som den saudiskledda koalitionen har orsakat - hur ser du på att USA gett ekonomiskt stöd till den här alliansen från första början?

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons