Annons

Gabons regering: Kuppledaren gripen

Gabon har skakats av ett försök till en statskupp i sjuke president Ali Bongos frånvaro. Militärer stormade en radiostation och förklarade sig ha makten i landet - men enligt regeringen har ledaren bakom kuppen gripits.(TT)
Publicerad 7 januari 2019

Meddelandet om att militären tagit makten lästes upp i statlig radio tidigt på måndagen. I ett klipp vars äkthet bekräftades av nyhetsbyrån AFP och som spreds i sociala medier syntes tre militärklädda och beväpnade män, där en pratar och riktar sig direkt till Gabons befolkning:

””

Skottlossning

Annons

Kelly Ondo Obiang uppmanade folk att ockupera myndighetsbyggnader och flygplatser runt om i landet och hänvisade till Ali Bongos tal till nationen på nyårsdagen, vilket var presidentens första sedan han drabbades av en stroke i höstas.

””

Under morgonen kom rapporter om skottlossning utanför radiostationen. Runt 300 personer samlades utanför byggnaden för att stötta kuppmakarna, men soldater använde tårgas för att skingra dem.

Från huvudstaden Libreville rapporteras ett relativt lugn råda - där märktes dock en stark närvaro av polis och militärer med helikoptrar i luften och stridsvagnar på gatorna.

Regeringen väntade i flera timmar med att kommentera utspelet - men hävdade senare under dagen att kuppledaren gripits och att två hans medhjälpare dödades i samband med att de försökte storma den statliga radion.

"Situationen är under kontroll", meddelade regeringen i ett uttalande där man också informerade om att personer som tagits som gisslan av kuppmakarna i samband med stormningen av radiostationen nu är fria.

Brist på information

Gabon skakades i höstas av Ali Bongos försvinnande. Den 59-årige presidenten, som styrt landet sedan 2009, insjuknade under en resa till Saudiarabien den 24 oktober i vad som senare rapporterades vara en stroke. Hans talesperson Ike Ngouoni påstod då att Ali Bongo drabbats av svår utmattning och att läkarna ordinerat sängliggande. Därefter var det länge knäpptyst.

Ett fotografi och två videoklipp utan ljud var allt som släpptes på Bongo under månaderna efter stroken. Bristen på information kring presidentens tillstånd fick många att dra paralleller till hans far och företrädare Omar Bongo, som avled i cancer 2009 efter en månads tystnad om hans hälsa.

I ett inspelat tal till nationen från Marocko som sändes på nyårsdagen lät Ali Bongo hälsa att han mår bättre - men han talade otydligt och verkade inte kunna röra sin högerarm.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons