Annons

Ultima Thule ser ut som snögubbe

Forskare från amerikanska rymdstyrelsen Nasa har visat upp de första detaljerade närbilderna av den mest avlägsna himlakroppen som människan kunnat studera på nära håll.(TT)
Publicerad 3 januari 2019

De nya bilderna har tagits på ett avstånd av 27 000 kilometer från Ultima Thule, som himlakroppen döpts till, och som finns i Kuiperbältet, som består av miljontals frusna objekt i omloppsbana runt solen bortom Neptunus.

Det är Nasas New Horizons som flugit förbi objektet, i sin färd bort från jorden.

Annons

Ultima Thule ser ut lite som en snögubbe, där två klotliknande strukturer sitter ihop, den ena betydligt större än den andra. Totalt är den 31 kilometer lång, där den större (19 kilometer i diameter) kallas Ultima och den lite mindre (14 kilometer) kallas Thule, enligt Nasa.

"Förbiflygningen är en historisk bedrift. Aldrig tidigare har någon rymdfarkost följt ett så litet objekt i så hög fart så långt bort i rymdens avgrund. New Horizons har satt en ny ribba för toppmodern rymdnavigering", säger forskaren Alan Stern till Nasas sajt.

De två sfärerna slogs troligtvis ihop strax efter att solsystemet bildats, antagligen krockade de två i låg fart.

"De kommande månaderna kommer New Horizons att sända dussintals dataset till jorden, och vi kommer att skriva nya kapitel i berättelsen om Ultima Thule - och solsystemet", säger rymdfarkostens projektledare Helene Winters enligt Nasa.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons