Annons

Tysk nynazist får livstid för tio mord

Efter en fem år lång rättsprocess döms den tyska nynazisten Beate Zschäpe till livstids fängelse. Hon bedöms som skyldig till morden på nio invandrare och en polis, som hon utförde tillsammans med två andra nynazister i terrorgruppen NSU.(TT)
Publicerad 11 juli 2018

Den 43-åriga högerextremisten deltog i nazistcellen NSU:s (Nationalsozialistischer Untergrund) mordturné i Tyskland under åren 2000 till 2006. Terrorgruppen har erkänt nio mord på migranter, samt har tagit på sig mordet på en 22-årig polis i Heilbronn 2007. De övriga två NSU-medlemmarna Uwe Mundlos och Uwe Böhnhardt tog livet av sig efter att de upptäckts av polisen.

Utöver morden döms Zschäpe också för femton olika bankrån samt två bombdåd som skadade tiotals personer.

Annons

Fyra män döms för att ha hjälpt de tre nazisterna i NSU på olika sätt. Det längsta fängelsestraffet, tio år, får en man som försåg nazistcellen med vapen. Han döms för medhjälp till mord. En annan man döms till två års fängelse för att ha stöttat en terrorgrupp.

Har tagit avstånd

Zschäpe har själv hävdat att hon var en oskyldig betraktare, och endast delaktig i ett par bankrån som gruppen utförde. Hon påstår också att hon tar avstånd från nazism och högerextremism.

Zschäpe och hennes advokater kommer att överklaga domen.

””

Rättegången var den största i Tyskland sedan målet mot Baader Meinhof-ligan på 1970-talet. Rättegångshandlingarna sträcker sig över 300 000 sidor. Fler än 750 vittnen har hörts och omkring 50 olika experter har gett sina utlåtanden.

En rad statliga utredningar har försökt ta reda på hur de tre nynazisterna kunde undgå upptäckt så länge. De har försökt reda ut hur mycket polisen fick veta via sina informatörer i de nazistiska rörelserna i Tyskland. Bland annat har det bevisats att en polisinformatör var på plats vid ett av morden, men att informatören varken hörde skotten eller såg det blödande offret. Den senaste utredningen kom fram till att NSU-trion fått stöd av ett "brett nätverk av nynazister", skriver AFP.

"Kebabmorden"

Avslöjandena om NSU har bland annat lett till att Heinz Fromm, dåvarande chef för den tyska säkerhetspolisen BFV, avgick från sin post. Det framkom att säkerhetspolisen gallrat dokument som handlade om de misstänkta NSU-medlemmarna.

Polisen arbetade länge utifrån teorin att vad som i tyska medier kallades för dönermorde - kebabmorden - var en del av uppgörelser i den turkiska undre världen.

Många av offrens anhöriga är kritiska och anser att hela sanningen inte kommit fram.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons