Annons

Tusentals hedrade Förintelsens offer

Tusentals judar från 40 länder tågade i dag till det före detta förintelselägret Auschwitz-Birkenau i Polen. Marchen hölls för att hedra de kring en miljon människor - de flesta judar - som den tyska naziregimen mördade i lägret under perioden 1940-1945.(TT)
Publicerad 5 maj 2016

Tusentals judar från 40 länder tågade i dag till det före detta förintelselägret Auschwitz-Birkenau i Polen. Marchen hölls för att hedra de kring en miljon människor - de flesta judar - som den tyska naziregimen mördade i lägret under perioden 1940-1945.

Platsen för folkmordet är i dag ett minnesmärke och museum, som drivs av polska staten. Deltagarna i marschen tågade genom den ökända grinden med inskriptionen "Arbeit macht frei" (Arebete skapar frihiet) de två kilometrarna till Birkenau, det största lägerområdet.

Annons

Marschen hölls för 28:e gången på den israeliska minnesdagen om Förintelsen. Men organisatörernas ordförande Shmuel Rosemann, säger att han är rädd för att Europa och "kanske andra delar av världen" inte lärde sig mycket. Han manar de styrande att införa lagstiftning mot antisemitism, rasism och fascism.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons