Annons

Turkiskt direktstyre i Diyarbakir

Turkiets regering kommer snart att utse personer som ska styra staden Diyarbakir, uppger statliga källor för nyhetsbyrån Reuters. De två främsta politikerna i staden, som ligger i sydöstra Turkiet och har kurdisk befolkningsmajoritet, har gripits.(TT)
Publicerad 1 november 2016

Turkiets regering kommer snart att utse personer som ska styra staden Diyarbakir, uppger statliga källor för nyhetsbyrån Reuters.

De två främsta politikerna i staden, som ligger i sydöstra Turkiet och har kurdisk befolkningsmajoritet, har gripits. De två - Gültan Kisanak och Firat Anli - förhörs med anledning av en terrorutredning, uppgav säkerhetstjänsten efter gripandet i förra veckan.

Annons

Gültan Kisanak är en de mest kända kurdiska politikerna. Hon har bland annat varit parlamentsledamot och är Diyarbakirs första kvinnliga borgmästare.

I september avsattes 24 borgmästare misstänkta för kopplingar till den terrorstämplade gerillan PKK. De har ersatts med politiker som står nära president Recep Tayyip Erdogans parti AKP.

På flera platser har åtgärden utlöst protester. I Van har den som tog över borgmästarrollen skjutits ihjäl.

Kurdistans arbetarparti (PKK) har stridit för självständighet i sydöstra Turkiet sedan 1980-talet. En vapenvila bröts sommaren 2015 och konflikten förvärras nu stadigt.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons