Annons

Turkambassadör kallas hem i "togaskandal"

Turkiet kallar hem sin ambassadör från Uganda efter att denne gått på fest i en dräkt som för tankarna till Grekland - och orsakat skandalrubriker tillsammans med en man i toga.(TT)
Publicerad 3 november 2018

Ambassadören Sedef Yavuzalp bjöd in till en mottagning i den ugandiska huvudstaden Kampala för att fira Republikens dag, den turkiska högtiden till minne av grundandet av den turkiska republiken år 1923. På bilder från tillställningen poserar ambassadören iförd en klänning, tillsammans med en man som bär vad som ser ut att vara en toga, samt en olivkrans på huvudet.

På lördagen täcker bilderna hela förstasidan på den nationalistiska, turkiska dagstidningen Sözcü. "En stor skandal på Republikens dag", lyder rubriken, och tidningen slår fast att Yavuzalp klätt ut sig till Helena från Troja, vars skönhet orsakade det trojanska kriget enligt Homeros grekiska storverk Iliaden. Mannen i toga pekas ut som guden Zeus.

Annons

Turkiets utrikesdepartement och utrikesminister Mevlüt Cavusoglu meddelar att saken utreds skyndsamt och att Yavuzalp tills vidare kallas hem.

För turkiska nationalister är det viktigt att framhålla att den moderna statsbildningen är turkisk och inget annat. Historiskt har den anatoliska halvön i perioder varit del av grekiska och romerska riken.

Grekland och Turkiet har därtill en konfliktfylld historia som sträcker sig in på 1900-talet. Turkiska revolutionärer, med landsfadern Mustafa Kemal Atatürk i spetsen, bildade republiken Turkiet kort efter att ha besegrat grekerna i det grek-turkiska kriget (1919-1922).

TT

Annons
Annons
Annons
Annons