Annons

Trumps fränder och fiender i nya underhuset

Tuffare tider väntar Donald Trump sedan Demokraterna tagit kontroll över representanthuset. Partiets ledamöter filar på hur de ska göra livet svårt för den amerikanske presidenten medan Republikanerna laddar för moteld. Här är fem nyckelpersoner att hålla koll på i det politiska dramat.(TT)
Publicerad 9 november 2018

Nancy Pelosi

Som Demokraternas ledare i representanthuset är 78-åriga Nancy Pelosi en av partiets tyngsta profiler. Hon beskrivs ofta som en demokrat av klassiskt snitt som står en aning till vänster. Efter att ha lett sitt parti till seger i mellanårsvalet ses hon av många som självklar som representanthusets nya talman, en post hon hade 2007-2011.

Annons

Men det blir en utmaning att hålla ihop ett parti som fått ett tillskott av flera unga radikalare ledamöter och där vissa kräver förnyat ledarskap. Än så länge har dock ingen utmanare trätt fram.

””

Steny Hoyer

Med sina 79 år kan Steny Hoyer beskrivas som gammal i gården. Som Demokraternas inpiskare i representanthuset är han nummer två efter Pelosi - och förväntar sig nu att bli majoritetsledare.

När han meddelade att han kandiderar för posten underströk han vikten av att släppa in yngre politiker i beslutsprocessen i partiet, samtidigt som han betonade att erfarna ledare behövs för att konfrontera Trump. Risken för Hoyer är att Pelosi kan se sig tvungen att dumpa honom för att dämpa kritiken mot henne själv. Inte heller Hoyer har någon utmanare om majoritetsledarposten.

””

Hakeem Jeffries

New York-politikern Hakeem Jeffries beskrivs av många som en framtidsman inom det demokratiska toppskiktet i representanthuset. 48 år gammal representerar han delvis en ny generation i partiet.

Han vill bli ordförande för Demokraternas partigrupp. Lyckas han kan det ge honom en plattform för att sikta mot topp-positionen i kammaren när Pelosi kliver ner. Till skillnad från vissa yngre kollegor har han positionerat sig i den moderata falangen.

Andra stigande stjärnor att hålla koll på är 38-årige Joseph Kennedy III, barnbarn till Robert "Bobby" Kennedy, och 29-årige nyinvalde Alexandria Ocasio-Cortez.

Kevin McCarthy

I och med Republikanernas förlust i representanthuset blir Paul Ryan av med talmansposten och vill inte fortsätta som minoritetsledare. Den posten siktar i stället den avgående majoritetsledaren Kevin McCarthy på. 53-åringen har, till skillnad från Ryan, byggt en nära allians med Trump.

””
Annons

McCarthy lovar att gå på offensiven mot Demokraterna. Ett hot mot honom inför omröstningen om ledarskapsposterna i nästa vecka är kraven på ledarbyte. Men både McCarthy och Steve Scalise - som vill fortsätta som inpiskare - väntas kunna räkna med brett stöd.

Jim Jordan

54-åringen utmanar McCarthy om minoritetsledarjobbet. Som grundare av Freedom Caucus, som samlar ärkekonservativa republikaner, har han stöd av den högerflygel som vill se ledarskapsbyte. Jordan skyller den republikanska förlusten på en alltför mild konservatism och försiktighet i försöken att igenom mer kontroversiella Trumpförslag.

Han tros ha begränsade chanser att vinna mot McCarthy, men lär bli en tung representant för högerfalangen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons