Annons

Trumps framtid på spel när USA går till val

Efter tusentals kampanjmöten, hätska utspel och personangrepp utan dess like har det blivit dags. Genom kongressvalet kan amerikanerna stärka eller, till viss del, stjälpa president Donald Trump. Väljarna är sura, ideologiskt polariserade och känner sig som offer, visar mätningar.(TT)
Publicerad 5 november 2018

Stämmer de undersökningar som pekar på att Demokraterna kommer att ta över majoriteten i representanthuset väntar en motig tid för Donald Trump. Han kommer då att få det ännu svårare att få igenom sin politik. Dessutom blir det demokratiska ordföranden i de olika utskotten.

””

Med demokratisk majoritet i representanthuset kan partiet även dra i gång en riksrättsprocess för att få presidenten avsatt.

Annons

Som förlorare

Mycket beror dock på hur högt valdeltagandet blir, det brukar ligga runt 40 procent i kongressval. Lyckas Demokraterna få unga och minoriteter att rösta har de större chans att vinna mark i kongressen - och vice versa.

I båda partierna är entusiasmen ovanligt stor, enligt mätningar. På den demokratiska sidan tillskrivs det revanschlust efter presidentvalet 2016 i kombination med ett starkt ogillande av Trumps politik. Bland Republikanerna har lusten att rösta ökat av främst två skäl: den starka ekonomin samt vad man ser som en ovärdig demokratisk behandling av den nu godkände HD-domaren Brett Kavanaugh.

Samtidigt känner sig amerikanerna som offer, enligt en mätning från Pew. 67 procent av befolkningen upplever att "deras sida" är den politiska förloraren. 76 procent anser att regeringen styrs av personer med kopplingar till specialintressen - som enbart har sitt eget bästa för ögonen. Och 80 procent av republikanerna tycker att andra länder drar orättvisa fördelar av USA.

Spelar på rädslor?

Kampanjerna inför tisdagens kongressval har varit ovanligt hätska, något som har spätt på den ideologiska polariseringen. Trump har hållit valmöten så gott som dagligen de senaste veckorna, där han rackat ner på motståndarpartiet och talat om invandring och den "farliga" så kallade migrantkaravan som närmar sig från Centralamerika. Även ex-presidenten Barack Obama har gett sig in i leken och i kampanjtal i Indiana och Illinois utmålat Trump och republikanerna som "korrupta".

Presidentens motståndare anser att han spelar på rädslor och sår split, anhängarna älskar honom och hans uppriktighet.

””
””

Färre än hälften av väljarna inom båda partierna vill nu att deras folkvalda ska kompromissa för att få något gjort.

Jätteskräll?

Historiskt brukar en sittande presidents parti förlora stort i det första kongressvalet efter tillträdet, då smekmånaden med väljarna är över. Ett undantag är republikanen George W Bush 2002, men då hade amerikanerna dåden den 11 september 2001 i färskt minne och stod enade kring presidenten och hans parti.

Annons

I år tyder mycket på att Republikanerna behåller makten i överhuset senaten. Skulle presidentens parti få fortsatt styre i kongressens båda kamrar vore det en stor skräll som banar väg för mer av Trumps politik, det vill säga skattesänkningar, avregleringar och försök att nedmontera sjukförsäkringsreformen Obamacare.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons