Annons

Trumps exadvokat frågas ut på nytt

President Donald Trumps aktiviteter i Ryssland står i fokus när hans tidigare advokat Michael Cohen återvänder till kongressen. Detta efter att Cohen vid förra veckans utfrågning hävdat att presidenten är en bedragare som beordrat honom att begå brott och ljuga.(TT)
Publicerad 5 mars 2019
””

Det var uppenbarligen så givande att fortsatta förhör planerats till onsdag i denna vecka.

Fokus ligger då främst på rysk påverkan på valrörelsen 2016 och kopplingar mellan Moskva och Donald Trumps medarbetare, enligt amerikanska medier. Underrättelseutskottet håller på med en egen sådan granskning, parallellt med den så kallade Rysslandsutredning som leds av den särskilde utredaren Robert Mueller.

Annons

Felix Sater, en Rysslandsfödd tidigare affärsmedarbetare till Donald Trump som tillsammans med Cohen uppges ha varit inblandad i projektet att bygga en Trump Tower-fastighet i Moskva, ska höras av samma utskott en vecka senare.

Visade upp check

Onsdagens utfrågning sker en vecka efter det mycket uppmärksammade, direktsända förhöret med Cohen inför representanthusets utredningsutskott. Vid det anklagade Cohen presidenten för att vara rasist och hävdade att Trump personligen kände till att Wikileaks skulle publicera stora mängder mejl som stulits från Demokratiska partiet - något som bland andra den tidigare Trumpmedarbetaren Roger Stone förnekat.

Michael Cohen, som i maj börjar avtjäna ett treårigt fängelsestraff för bland annat skattebrott och brott mot USA:s stränga lagar om kampanjfinansiering, visade också upp en check från Donald Trump. Den var återbetalning för de utlägg han gjort när han betalade kvinnor som sagt att de haft affärer med den blivande presidenten, påstod Cohen - och sade att Trump beordrat honom att ljuga och säga att han inte kände till betalningarna.

"Nytt lågvattenmärke"

USA:s president har inte varit sen att slå tillbaka. I ett Twitterinlägg från härom dagen hävdar han att uppståndelsen kring Cohenförhöret kan ha bidragit till att han lämnade det parallella toppmötet med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un - utan ett nedrustningsavtal.

"Nytt lågvattenmärke i amerikansk politik", skriver presidenten om Demokraternas beslut att genomföra utfrågningen när han var i Vietnam för mötet.

Han får visst stöd av sina partikamrater inom Republikanerna. Vid förra veckans utfrågning gjorde de sitt bästa för att underminera Michael Cohens trovärdighet. De påminde om att juristen är en dömd brottsling som ljugit i ett tidigare kongressförhör. Det lär de fortsätta att göra även vid denna utfrågning.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons