Annons

Trump kräver 147 miljarder till muren

Trump-regeringen begär motsvarande 147 miljarder kronor av USA:s kongress för att bygga en mur längs gränsen mot Mexiko, ett av presidentens viktigaste löften under valrörelsen. Donald Trump talade då om en "stor, underbar mur" som ska stoppa immigration och droginförsel.(TT)
Publicerad 6 januari 2018

Donald Trump talade då om en "stor, underbar mur" som ska stoppa immigration och droginförsel. Han lovade också att Mexiko ska betala för muren, vilket landet upprepade gånger sagt nej till.

På en pressträff på Camp David, där Trump under helgen samlat republikanska kongressledare, säger presidenten att han fortfarande räknar med att Mexiko ska stå för kostnaderna:

””
Annons

Kongressen har hittills inte avsatt några pengar till projektet. Med de nu aktuella äskandena, framtagna av departementet för inrikes säkerhet, har regeringen för första gången preciserat sina planer för muren, rapporterar The Wall Street Journal.

Om bygget blir verklighet kommer cirka häften av USA:s 320 mil långa gräns mot Mexiko att förses med någon form av mur eller barriär. Kostnaderna för projektet under den kommande tioårsperioden beräknas till motsvarande 270 miljarder kronor, inklusive utgifter för teknik, personal och vägbyggen.

Reaktionerna är starka bland Demokraterna.

"Det här är oroväckande. Nu måste vi alla reagera", skriver representanthusets minoritetsledare Nancy Pelosi i en kommentar till förslaget, som enligt en annan demokrat "uppenbarligen inte är seriöst menat".

Även om Demokraterna motsätter sig muren, är de beredda att avsätta pengar för att förbättra säkerheten längs gränsen mot Mexiko.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons