Annons

Trump kan få det tufft i Vita huset

Under valrörelsen har han skapat rubriker med löften om en mur mot Mexiko, inreseförbud för muslimer och återinförande av skendränkning som förhörsmetod. Men om Donald Trump faktiskt når Vita huset lär långt ifrån alla förslag bli verklighet.(TT)
Publicerad 4 maj 2016
””
””

Blir löften av?

Ett Vita huset med affärsmannen Donald Trump som president är inte helt enkelt att föreställa sig, främst för att Trump är oförutsägbar och realpolitiskt detaljfattig. Klart är att USA inte haft en så framgångsrik presidentaspirant helt utan politisk erfarenhet i modern tid. Trump har profilerat sig som en politisk outsider, och sannolikt skulle det även prägla hans regering, spår Ian Higham, USA-expert och statsvetare vid Stockholms universitet.

””
Annons

Higham tror att Trump åtminstone kommer att försöka att verkställa vissa av sina mer kontroversiella vallöften, som muren mot Mexiko, då de är en central del av hans kampanj.

””

Vilket parti som har majoriteten i kongressens senat respektive representanthus har stor betydelse för om en president får igenom sina reformer, eftersom lagförslag måste godkännas där. Att Republikanerna i nuläget har majoriteten i båda kamrarna har gjort det svårt för demokraten Barack Obama att genomföra sin politik, vissa dekret undantagna. Hur ett kongressval skulle avlöpa med Donald Trump som presidentkandidat - om hans anhängare skulle stödja republikanska eller oberoende kongressledamöter - och hur det skulle slå är för tidigt att säga.

””

Skendränkning?

Däremot kan man inte utesluta att Trump återinför den känsliga förhörsmetoden skendränkning i någon form. Det skedde trots allt under president George W Bushs tid för mindre än tio år sedan - av allt att döma utan kongressens vetskap. Men CIA-chefen John Brennan har i en intervju med tv-kanalen NBC lovat att underrättelsetjänsten inte ska ägna sig åt skendränkning, inte ens om en framtida president beordrar det.

””

Bland isolationistiske Trumps övriga vallöften finns deportering av USA:s 11 miljoner papperslösa samt upprivna handelsavtal och militära allianser. Han vill också riva upp Barack Obamas sjukförsäkringsreform. Tidigare i våras sade han att kvinnor som går igenom abort bör straffas - något han senare tog tillbaka.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons