Annons

"Triangeldrama" i Finland - vårdreform död

Statsministern i Finland lämnar in sin avskedsansökan. Obegripligt, eller listig taktik av det finländska Centerpartiet? En sak är klar: Just nu blir det inget av med de reformdelar som rör den stora privatiseringen av bland annat äldreboenden och socialvård.(TT)
Publicerad 8 mars 2019

Förväntningarna var att talmannen i dag skulle konstatera att tiden var för kort för den stora finska vårdreformen. Reformen innebar att sjukvården skulle organiseras i landskap motsvarande svenska regioner, vilket är en process som involverar många grundlagsfrågor som inte lyckats lösas i tid.

Nu väljer alltså statsminister Juha Sipilä (C) att lämna sin post.

””
Annons

Djupsund konstaterar att den stora vårdreformen är död. Det hela har ansetts vara ett hastverk med liten chans att hinnas med före riksdagsvalet den 14 april.

””

"Nu får det vara nog"

Han tror att statsministern helt enkelt konstaterar att han misslyckats - och tar konsekvenserna av det.

””

Men Jan Sundberg, professor i statsvetenskap vid Helsingfors universitet, ser en centerpartistisk list bakom avgångsbeslutet.

””

De tre parterna har förhandlat med varandra och fått igenom olika delar. Men enligt Jan Sundberg och Göran Djupsund har det enorma paketet kritiserats kraftigt, inte minst på grund av frågetecknen ur grundlagssynpunkt.

Smart av Centern

Socialdemokraterna som leder opinionen i Finland inför det stundande valet vill inte veta av någon privatisering, säger Jan Sundberg.

””

Det som kan ha spelat in i misslyckandet är de vårdskandaler inom äldrevården som rullats upp i Finland på senare tid, menar han, där privata vårdföretag har anklagats för vanvård.

””

Det kan därför bli så att Socialdemokraterna nu kommer att vilja göra upp med Centern, som får sina landskap och delar av vårdreformen, men att de delar som avser valfriheten och privatiseringen samtidigt slopas.

Privatisering stendöd

””
Annons

Med en dryg månad kvar till valet kan regeringens avgång innebära att Centerns usla opinionssiffror nu bättras på, tror Jan Sundberg.

””

Men privatiseringsdelarna kommer inte att leva vidare om Centern och Socialdemokraterna får som de vill. De delarna är ohjälpligt stendöda. I alla fall för tillfället, enligt Jan Sundberg.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons