Annons

Time: "Sanningens väktare" årets person

Den mördade saudiske journalisten Jamal Khashoggi utses av tidskriften Time till årets person, tillsammans med andra journalister som "tagit stora risker på jakt efter stora sanningar". Tidningen beskriver årets person som "väktare" i ett "krig mot sanningen".(TT)
Publicerad 11 december 2018

Den mördade saudiske journalisten Jamal Khashoggi utses av tidskriften Time till årets person, tillsammans med andra journalister som "tagit stora risker på jakt efter stora sanningar". Tidningen beskriver årets person som "väktare" i ett "krig mot sanningen".

Tidningen nämner den filippinska journalisten Maria Ressa, Reuters reportrar Wa Lone and Kyaw Soe Oo, som är fängslade i Myanmar, och redaktionen för Capital Gazette i Annapolis, USA, där fem personer dödades i en masskjutning i juni.

Annons

"Det här borde vara en tid då demokrati går framåt....i stället är den på tillbakagång... " skriver tidningen och berättar om hur vi i dag, 30 år efter kalla krigets slut, ser en ny smartare form av despoti ta form. En ny modern form som "underblåser ett misstroende mot trovärdiga fakta, trivs med den förvirring som sociala medier släpper lös och formar en illusion av legitimitet utifrån trogna anhängare".

Modern desinformation, skriver tidningen och citerar författaren David Patrikarakos, fungerar inte som traditionell propaganda, "den försöker grumla sikten, den försöker så förvirring och så mycket desinformation som möjligt, så att människor när de ser sanningen, får svårare att känna igen den".

Berättelsen om denna attack på sanningen är, något paradoxalt, den svåraste för journalister att berätta, skriver tidningen.

I fjol utsågs de som bröt tystnaden under Metoo-rörelsen till årets person.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons