Annons

Dimman tätnar över brexit

Valutgången i Storbritannien riskerar både att försena och försvåra kommande förhandlingar med EU - även om en mjukare brexit nu tycks mer sannolik än en hård. Och klockan tickar, menar de svenska statsråden.(TT)
Publicerad 9 juni 2017

Även om Theresa Mays skarpa ord mot EU väckt en hel del irritation i Bryssel möts ändå det brittiska valresultatet mest med suckar och rynkade pannor.

””

Oettinger och många andra inom EU räknar nu med att det knappast lär bli någon förhandlingsstart den 19 juni, som tidigare planerats.

Annons

Klockan tickar

Den bilden delas även av EU-minister Ann Linde (S). I månader har EU har varit redo att påbörja förhandlingarna om Storbritanniens utträdde, men för att dessa ska kunna påbörjas som planerat behöver en handlingskraftig regering vara på plats så fort som möjligt, menar hon.

””
””

Drar ut på tiden?

Frustrationen har redan varit stor över att förhandlingarna dragit ut på tiden. EU hade velat se Storbritannien åkalla utträdesparagrafen artikel 50 så snabbt som möjligt efter folkomröstningen i fjol somras, men fick vänta ända till slutet av mars i år.

Att själva förhandlingarna nu dröjer ytterligare riskerar att skapa tidspress. Tanken är att förhandlingarna ska vara klara under hösten 2018 för att hinna godkännas av alla senast den 29 mars 2019 då den tvåårsperiod som stipuleras i utträdesparagrafen löper ut.

"Vi vet ännu inte när förhandlingarna om brexit startar, men vi vet när de måste ta slut", konstaterar EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på Twitter.

Visserligen kan förhandlingstiden utökas om båda parter säger ja till det. Samtidigt vore det betydligt enklare för EU att ha utträdet avklarat före nästa EU-val i maj 2019 och de slutförhandlingar om nästa långtidsbudget som väntas under hösten samma år.

Mjukare krav?

Theresa May har upprepade gånger varslat om att hon är redo att hellre lämna förhandlingarna med EU utan uppgörelse än att acceptera ett dåligt avtal för Storbritannien. Flera bedömare konstaterar nu att valresultatet gör det svårare för henne att driva en så tuff linje i förhandlingarna.

””

En sådan utveckling gillas av finansministern.

””
Annons

Att nordirländska DUP ställer upp som stödparti till Theresa Mays regering lär också innebära ett ökat tryck på en "mjukare" brexit. I Nordirland finns en stor oro för vad konsekvenserna kommer att bli när den för tillfället väldigt öppna gränsen mot Irland förvandlas till en EU-gräns.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons