Annons

Uppgifter om avtal om eldupphör i södra Syrien

Syriska rebeller uppges ha slutit ett avtal med Ryssland om eldupphör i Daraa-provinsen i södra delen av landet.(TT)
Publicerad 6 juli 2018

Uppgifterna kommer efter förhandlingar mellan rebeller och Rysslands militär, som strider på samma sida som den syriska regimen i inbördeskriget, och efter det att Syriens armé avancerat mot den strategiskt viktiga gränsövergången mot Jordanien i Nassib i södra Syrien.

Avtalet innebär, enligt rebellernas talesperson, att den syriska regimen och dess allierade ska dra sig tillbaka från flera städer och byar i området. Civila som flytt ska också tillåtas att återvända hem och även rebeller ska ha möjlighet att stanna i området under ryskt beskydd.

Annons

De som inte vill stanna kvar under den syriska presidenten Bashar al-Assads styre kommer att ansluta sig till de rebellkontrollerade områdena i nordvästra Syrien, enligt rebellsidan.

Lämnar gränsområde

Enligt avtalet ska rebellerna lämna över sina vapen och låta rysk militärpolis ta kontroll över områden nära den jordanska gränsen. Det finns vittnesuppgifter om att en stor militärkonvoj med ryska och syriska flaggor vara på väg mot den jordanska gränsövergången i Nassib.

Gränsövergången, som är viktig för handeln mellan länderna, har varit i rebellernas händer sedan 2015 och är en prioriterad punkt på den syriska regimens lista över områden som ska återtas. Armén har tagit kontroll över en rad byar på vägen mot gränsövergången under den pågående offensiven.

Intensivt bombregn

Offensiven har understötts av ett intensivt bombregn i Daraa-provinsen den senaste tiden. Hundratals robotar och tunnbomber avfyrades före gryningen i torsdags av både syriskt och ryskt stridsflyg, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien.

FN:s säkerhetsråd hade under torsdagen ett extrainsatt möte om det allvarliga läget i södra Syrien, där över 320 000 människor har flytt sina hem i den senaste regeringsoffensiven, enligt UNHCR. Men ett uttalande om den humanitära situationen i området stoppades av Ryssland.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons