Annons

Trump-stöd för Kim i tortyrfall väcker vrede

USA:s president Donald Trump håller inte den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un ansvarig för den tortyr som den amerikanske studenten Otto Warmbier utsattes för i Nordkorea. Oacceptabelt, kommenterar republikanen Rick Santorum.(TT)
Publicerad 1 mars 2019

Även studentens föräldrar, Fred och Cindy Warmbier, tar avstånd från presidenten.

"Vi har med all respekt följt toppmötet (i Hanoi). Men nu måste vi tala ut. Kim och hans ondskefulla regim är ansvariga för vår son Ottos död", skriver föräldrarna i ett uttalande.

Annons

Trump sade efter toppmötet att han litar på Kim Jong-Un när denne förnekar kännedom om behandlingen av Otto Warmbier:

””

Presidenten prisade också den nordkoreanske diktatorns ledarskap.

Anklagad för affischstöld

Otto Warmbier fängslades i Nordkorea 2016 sedan han anklagats för att ha stulit en propagandaaffisch. Han dömdes till 15 års fängelse för brott mot staten. När Warmbier 17 månader senare släpptes var han inte kontaktbar, hade svåra hjärnskador och bar spår av omfattande tortyr. 22-åringen avled kort efter återkomsten till USA.

Både demokrater och republikaner i Trumps eget parti reagerade på presidentens tilltro till Kim. Även personer som utnämnts till höga poster av presidenten var upprörda:

"Våra tankar går till familjen Warmbier. Vi kommer aldrig att glömma Otto", twittrade Nikki Haley, USA:s före detta ambassadör i FN.

Enligt Sherrod Brown, demokratisk senator från Warmbiers hemstat Ohio, innebar Trumps uttalande "en signal till (andra) diktatorer". Det är heller inte första gången som auktoritära ledare visat sig åtnjuta presidentens förtroende.

Inte första gången

Efter toppmötet i Helsingfors sade Trump att han godtog ryske presidentens Vladimir Putin försäkran om att Ryssland inte försökt påverka valet i USA 2016. Likaså accepterade Trump saudiske kronprisen Mohammed bin Salmans dementi av inblandning i mordet på journalisten Jamal Khashoggi - trots att presidentens egen underrättelsetjänst CIA lagt fram bevis för den saken.

För att gjuta olja på vågorna sade Trump på fredagen att han håller med familjen Warmbier:

””
Annons

Trump har dock inte backat från uttalandet om att Kim varit ovetande om de förhållanden Warmbier levde under i fångenskapen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons