Annons

Clinton och Trump i hektisk spurt

Snart öppnar vallokalerna i USA och presidentkandidaterna ökar farten på upploppet. Demokraten Hillary Clinton får draghjälp av president Obama och superstjärnor som Lady Gaga. Republikanen Donald Trump förlitar sig mest på Donald Trump.(TT)
Publicerad 7 november 2016
Snart öppnar vallokalerna i USA och presidentkandidaterna ökar farten på upploppet. Demokraten Hillary Clinton får draghjälp av president Obama och superstjärnor som Lady Gaga. Republikanen Donald Trump förlitar sig mest på Donald Trump. På ett av de m
Snart öppnar vallokalerna i USA och presidentkandidaterna ökar farten på upploppet. Demokraten Hillary Clinton får draghjälp av president Obama och superstjärnor som Lady Gaga. Republikanen Donald Trump förlitar sig mest på Donald Trump. På ett av de m

På ett av de många möten som fastighetsmogulen avverkade under måndagen, i Sarasota i Florida, säger Trump att valet av honom till president är en signal om slutet för "det korrupta etablissemanget i Washington"

””

Trump, som bokat in New York-hotellet Hilton Midtown för en "segerfest" på tisdagen, har dock tonat ner sin retorik under kampanjens slutskede. Möjligheten att han skulle kunna förlora finns dock inte på republikanens karta. Men de senaste prognoserna som publiceras på statistikern Nate Silvers sajt FiveThirthyEight tyder på en trolig Clintonseger.

Annons

Draghjälp av Springsteen

I Philadelphia, Pennsylvania, där Clinton senare framträder tillsammans med maken Bill, dottern Chelsea, president Barack Obama och dennes hustru Michelle är rocklegendarerna Bruce Springsteen och Bon Jovi ytterligare draghjälp. Där lutar väljarna enligt prognoserna redan åt Clintonhållet, och enligt FiveThirthyEight är det nu även större sannolikhet större att hon vinner Florida, North Carolina och Nevada än att Trump gör det.

””

Senare framträder hon tillsammans med bland andra superstjärnan Lady Gaga på ett möte i Raleigh i North Carolina, en delstat där det enligt mätningar och prognoser är superjämnt mellan de båda kandidaterna.

"Unga människor, lyssna nu. Vi måste mobilisera. Rösta Hillary och stoppa denna farliga man att fortsätta dela och förstöra vår demokrati", skriver Lady Gaga på Twitter där hon poserar på bild i en hatt som pryds av ett märke med texten "rösta".

Stor osäkerhet

Nate Silver har i de två senaste presidentvalet haft de mest träffsäkra prognoserna, men i år betonar han att det råder större osäkerhet. I tv-kanalen CNN:s senaste prognos anges 66 av de totalt 538 elektorsrösterna som osäkra. För vinst krävs att antingen Clinton eller Trump får 270 eller fler. Utöver Florida, Nevada och North Carolina står det och väger mellan de två i Arizona, New Hampshire och i ett valdistrikt i Nebraska.

I de senaste tolv presidentvalen i USA har skillnaden mellan valresultaten och de sammanvägda opinionsmätningarna under veckan före valdagen varit i snitt 2,0 procentenheter. Clintons försprång är för närvarande 3,3 procentenheter i en av FiveThirtyEights tre modeller och 2,9 i Real Clear Poltics senaste sammanvägning.

Trumpseger "mätfel bort"

Opinionsanalytiker har pekat på att en Trumpseger bara är ett "mätfel bort" och att förlust av en enda delstat kan få vågskålen att tippa över till republikaner. Just nu leder hon enligt de flesta undersökningar medan Trump har försprång i några få.

Samtidigt som Clintons chanser att vinna presidentvalet har ökat till cirka 69 procent mot omkring 31 för Trump enligt FiveThirthyEights modeller, har sannolikheten minskat för en demokratisk kongressmajoritet. Vinner Clinton riskerar hon alltså problem att få igenom politiken utan att behöva göra stora eftergifter.

Annons

Real Clear Politics senaste prognos tyder på att utgången i senatsvalet osäker i åtta delstater, däribland Nevada, Florida och North Carolina. I representanthuset förutspås en fortsatt republikansk majoritet, om än betydligt mindre än i dag. The Cook Political Report förutspådde i början av veckan en liknande utveckling.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons