Annons

Somalia sparkar ut FN-sändebud

Somalias regering har beordrat FN-sändebudet Nicholas Haysom att lämna landet. Han anklagas för att inte fullt ut ha respekterat Somalias suveränitet. Haysom "är inte längre välkommen i Somalia och kommer inte att kunna verka i landet", skriver utrikesdepartementet i ett uttalande.(TT)
Publicerad 2 januari 2019

Haysom "är inte längre välkommen i Somalia och kommer inte att kunna verka i landet", skriver utrikesdepartementet i ett uttalande.

Beskedet kommer bara några dagar efter det att Haysom uttryckt oro för hur Somalias FN-stödda säkerhetsstyrkor agerat i samband med oroligheter nyligen. Minst 15 människor dödades och runt 300 greps när myndigheterna kväste demonstrationer i staden Baidoa i mitten av december. Protesterna riktades mot gripandet av den före detta islamistledaren Muktar Robow som kandiderade till posten som regionpresident.

Annons

FN:s talesperson Farhan Haq säger att världsorganisationen undersöker händelsen.

””

Den 30 december lämnade Haysom en skriftlig begäran till regeringen om detaljer om den juridiska grunden för gripandet av Robow, samt en uppmaning att utreda händelserna som ledde till demonstranternas död.

FN:s personal i Somalia har till uppgift att stödja fredsinitiativ och stärka statliga institutioner i det krigshärjade landet. FN stödjer bland annat polisen med lön, logistik, uniformer och utbildning.

Sydafrikanen Haysom utsågs till FN:s Somaliasändebud i september 2018. Han har tidigare haft motsvarande post för Sudan och Sydsudan.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons