Annons

Skämt oss grannar emellan

Fransmannen Romain Seignovert har samlat européers skämt om sina grannar i en nyutkommen bok. Att retas är tecken på att man bryr sig om varandra, anser han. - Att skämta om våra grannar är en lång europeisk tradition, säger han.(TT)
Publicerad 9 maj 2016
””

The Guardians Europakorrespondent Jon Henley har gjort ett axplock av de 345 skämten i boken och konstaterar att enda undantaget är italienarna som nästan uteslutande skämtar om sig själva.

Högdragna svenskar

Annons

Så här kan ett italienskt skämt låta: "Din fru kläckte ur sig ett sånt roligt skämt häromdagen att jag höll på att ramla ur sängen".

Som bekant är nordborna bra på att skämta om karaktärsdrag hos invånarna i grannländerna. Finnarna har roligt åt högdragna svenskar: "Vad är skillnaden mellan svenskar och finnar? Svenskarna har trevliga grannar".

Svenskarna i sin tur går åt norrmännen: "Varför har norrmännen så fett hår? De har låtit oljan stiga sig åt huvudet".

Inte likgiltiga

Danskarna gör sig lustiga över svenskarna. "Vad är det bästa som nånsin kommit hit från Sverige? En tom färja!".

Den 29-årige författaren till boken (med den på svenska ungefärliga titeln "Vem gör vi narr av") har själv studerat i Tyskland och Spanien och är nu bosatt i Bryssel. Att skratta åt våra grannar är att konstatera och rentav uppskatta våra särdrag, anser han.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons