Annons

Selfie från rymden

Den obemannade israeliska rymdfarkosten Beresheet har skickat en första selfie till jorden. Bilden visar delar av farkosten med jorden långt bort i bakgrunden. Den 585 kilo tunga Beresheet sköts ut i rymden från Cape Canaveral i Florida den 22 februari och ska om allt gå bra landa på månen den 11 april.(TT)
Publicerad 6 mars 2019

Den obemannade israeliska rymdfarkosten Beresheet har skickat en första selfie till jorden. Bilden visar delar av farkosten med jorden långt bort i bakgrunden.

Den 585 kilo tunga Beresheet sköts ut i rymden från Cape Canaveral i Florida den 22 februari och ska om allt gå bra landa på månen den 11 april. Om de planerna blir verklighet blir det ett litet steg för rymdforskningen och ett stort kliv för såväl Israel som den privata rymdindustrin.

Annons

Beresheet blir då den första farkosten från den privata sektorn som landar på månen, och den första som inte kommer från någon av de tre stormakterna USA, Ryssland eller Kina.

Farkostens namn är hebreiska för "i begynnelsen" och namnet på den första delen av judendomens Tora, motsvarande Första Moseboken i Bibeln. Beresheet har, förutom instrument att mäta magnetisk kraft med, även med sig en kapsel med bibeln, barnteckningar, israeliska melodier, minnen från en överlevare av förintelsen samt den israeliska flaggan.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons