Annons

Schweiz övervakar möjliga jihadister

Aktiviteter från omkring 400 möjliga jihadister i sociala medier övervakas i Schweiz, enligt årsrapporten från underrättelsetjänsten NDB. Schweiz är ingen primär måltavla för militanta islamister eftersom landet inte ingår i de militära kampanjerna mot exempelvis jihadistgruppen Islamiska staten.(TT)
Publicerad 2 maj 2016

Aktiviteter från omkring 400 möjliga jihadister i sociala medier övervakas i Schweiz, enligt årsrapporten från underrättelsetjänsten NDB.

Schweiz är ingen primär måltavla för militanta islamister eftersom landet inte ingår i de militära kampanjerna mot exempelvis jihadistgruppen Islamiska staten. Trots detta bedömer NDB att hotnivån i landet har höjts.

Annons

I rapporten finns en bild på ett schweiziskt pass bredvid ett bombbälte. Den har laddats upp på nätet av en misstänkt schweizisk jihadist som rest till Mellanöstern. Myndigheter har noga övervakat misstänkta jihadister som återvänder till Schweiz från exempelvis Syrien där de tros få utbildning i hur attacker ska genomföras. NDB bedömer det som troligare att en eventuell attack i Schweiz skulle utföras av en person som agerar på egen hand.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons