Annons

Saudiarabien bygger forskningsreaktor

Saudiarabien kommer att bygga sin första kärnreaktor i forskningssyfte, meddelar kronprins Mohammed bin Salman enligt den statliga nyhetsbyrån SPA. Den absoluta monarkin, som är ett av världens olje- och gasrikaste länder, söker fler energikällor när behovet växer i snabb takt.(TT)
Publicerad 6 november 2018

Saudiarabien kommer att bygga sin första kärnreaktor i forskningssyfte, meddelar kronprins Mohammed bin Salman enligt den statliga nyhetsbyrån SPA.

Den absoluta monarkin, som är ett av världens olje- och gasrikaste länder, söker fler energikällor när behovet växer i snabb takt. I den saudiska rapporteringen framgår det inte när reaktorn ska byggas, eller till vilken kostnad.

Annons

Landet har planer på att bygga 16 kärnreaktorer under de kommande två decennierna, trots omvärldens oro för en större spridning av kärnvapen i Mellanöstern.

Om den saudiska ärkefienden Iran skaffar kärnvapen kommer Saudiarabien också göra det, lät kronprins Mohammed bin Salman meddela i mars i år. Prinsen är själv kraftigt ifrågasatt av omvärlden i ljuset av mordet på journalisten Jamal Khashoggi i Turkiet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons