Annons

Sarkissian ny president i Armenien

Ledamöterna i Armeniens parlament har valt 64-årige Armen Sarkissian till ny president. Sarkissian har bland annat varit landets ambassadör i Storbritannien. Presidenten får en närmast ceremoniell roll.(TT)
Publicerad 2 mars 2018

Ledamöterna i Armeniens parlament har valt 64-årige Armen Sarkissian till ny president. Sarkissian har bland annat varit landets ambassadör i Storbritannien.

Presidenten får en närmast ceremoniell roll. Utnämningen ska ses som en övergång från det tidigare systemet till ett nytt styre där makten ligger hos premiärministern och parlamentet. Sedan en folkomröstning 2015, som har omgärdats av anklagelser om valfusk, utses presidenten inte av direkta val utan av parlamentet.

Annons

Sarkissian handplockades av sin företrädare Serzj Sargsian som har varit Armeniens president sedan 2008. Sargsian har gjort sin andra och sista mandatperiod som president. Men oppositionella i landet menar att Sargsian kommer att kandidera till posten som premiärminister för att kunna fortsätta att styra landet. Premiärministern ska nomineras av det styrande partiet i parlamentet och av presidenten. Sargsian har inte meddelat om han vill ställa upp som premiärminister framöver.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons