Annons

Så slits USA isär ideologiskt

USA har de senaste decennierna blivit allt mer polariserat och uppdelat i två politiska läger: konservativa som oftast röstar på Republikanerna och liberala som stödjer Demokraterna. Det blir samtidigt vanligare med en mer negativ och hätsk inställning till den "andra sidan".(TT)
Publicerad 4 november 2018

Det blir samtidigt vanligare med en mer negativ och hätsk inställning till den "andra sidan". Närmare 85 procent av såväl demokrater som republikaner har en ofördelaktig syn på motståndarpartiet, visar en färsk undersökning från Pew Research Center.

Vidare vill enbart 45 procent av amerikanerna att deras folkvalda ska kompromissa med motståndarpartiet för att komma framåt. I fjol var 69 procent av demokraterna och 46 procent av republikanerna för kompromisser.

Annons

Giftigt språk

Allt färre amerikaner vill samtidigt se sina barn tillsammans med någon från det andra partiet. 2010 sade närmare 50 procent av republikanska anhängare och 30 procent av demokraterna att de skulle bli ledsna om deras barn gifte sig över partigränserna. Motsvarande siffra i båda grupperna 1960 var fem procent, enligt SNS Analys.

Den politiska polariseringen har pågått i decennier men tilltagit sedan president Donald Trump flyttade in i Vita huset. I kongressen har bruket av ett mer partiskt, giftigt språk ökat lavinartat sedan 1990 - och stigit till nya höjder med Trump.

Klimat eller invandring?

De politiska lägren har också helt olika syn på de problem som USA står inför. Exempelvis tycker bara 11 procent av de republikanska väljarna att klimatförändringar är en viktig fråga till skillnad från 72 procent i det demokratiska lägret. Och 75 procent av republikanerna, men bara 19 procent av demokraterna, tycker att olaglig invandring är ett mycket stort problem.

Det finns dock relativt stor samsyn kring att vapenlagar, skatter och invandring är viktiga frågor att agera på - men inte hur man ska agera, enligt Pew Research Center.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons