Annons

Rysk domstol avslår Navalnyjs överklagan

En regional domstol i Kirov i Ryssland har avslagit oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs begäran om att få en ny prövning av en tidigare korruptionsdom, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Ria. Domen mot Navalnyj sätter käppar i hjulet för att han ska kunna ställa upp i presidentvalet nästa år.(TT)
Publicerad 3 maj 2017

En regional domstol i Kirov i Ryssland har avslagit oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs begäran om att få en ny prövning av en tidigare korruptionsdom, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Ria. Domen mot Navalnyj sätter käppar i hjulet för att han ska kunna ställa upp i presidentvalet nästa år.

Navalnyj, ett affischnamn för oppositionen, dömdes 2013 till fem års fängelse för ett förskingringsbrott. I november underkändes domen av Rysslands högsta domstol, som skickade ärendet tillbaka till lägre instans. Men i februari kom domstolen i Kirov fram till att han är skyldig till brottet, och nu har alltså samma domstol beslutat att inte behandla Navalnyjs överklagan.

Annons

Navalnyj har sagt att domen mot honom är politisk. Enligt rysk lag får den som dömts för ett allvarligt brott inte väljas till ett offentligt ämbete på tio år.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons