Annons

Rykten i svang om Gabons president Ali Bongo

Vad har egentligen hänt Gabons president Ali Bongo? Den frågan hänger i luften sedan det inte kommit några nya uppgifter om presidentens hälsotillstånd på nästan två veckor. 59-årige Ali Bongo insjuknade den 24 oktober under en resa till Saudiarabien för att delta i ett ekonomiskt forum.(TT)
Publicerad 7 november 2018

59-årige Ali Bongo insjuknade den 24 oktober under en resa till Saudiarabien för att delta i ett ekonomiskt forum. Hans talesperson Ike Ngouoni meddelade då att Ali Bongo drabbats av svår utmattning och att läkarna ordinerat sängliggande. Därefter har det varit knäpptyst.

Spekulationer om vad som hänt går varma i landet, och på sociala medier kokar det av obekräftade rykten. Några påstår att Bongo har försatts i konstgjort koma, andra att han drabbats av en stroke, eller att han flugits i hemlighet till ett sjukhus i Paris eller London.

Annons

EN av nyhetsbyrån AFP:s journalister åkte till sjukhuset i Saudiarabiens huvudstad Riyad där Ali Bongo sägs vårdas för att försöka få klarhet, men förgäves.

En gabonesisk journalist, som vill vara anonym, säger att endast ett fåtal personer i landet har tillgång till fakta i frågan, däribland presidentens fru.

Bristen på information väcker minnen till liv från 2009 när dåvarande presidenten Omar Bongo - Ali Bongos far - avled i cancer efter en månads tystnad om hans hälsa. Regeringen påstod inledningsvis att han tagit ledigt och rest till Spanien för att sörja sin frus död. Samtidigt rapporterade internationella medier att han vårdades för cancer i Barcelona.

Gabons regering gick ut med nyheten om Omar Bongos död först en dag efter det att franska medier rapporterat om händelsen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons